Mák setý představuje jednoletou bylinu z čeledi makovitých, která se pěstuje pro vejcovité tobolky zvané makovice s velkým počtem semen. Jeho české jméno má velmi staré kořeny a zní obdobně i v jiných jazycích. Vědecké druhové jméno - somniferum - vystihuje

účinek alkaloidů, které přinášejí spánek. Mák patří k rostlinám mnoha tváří. Nejčastěji se maková zrna používají v kuchyni přímo nemletá na povrch pečiva, ale zrovna tak jako mletá ve formě nádivek a náplní pokrmů, z nichž velmi známé jsou například buchty s mákem nebo koláče. Mák se dá ovšem využít též jako velmi vhodná olejnina. Makový olej není sice tak rozšířen jako jiné rostlinné oleje, ale v některých zemích, jako třeba ve Francii nebo v Německu, je poměrně dost oblíbený, neboť pro jeho jemnou chuť se užívá jako náhrada dražšího olivového oleje. Lisuje se za studena pro potravinářské účely a za tepla pro účely technické, kde slouží pro výrobu fermeží, olejových barev pro výtvarníky i pro výrobu jádrového mýdla.

Mák setý pravděpodobně pochází z východního Středomoří. Už v antice bylo známé nejen jeho kuchyňské využití, ale rovněž léčebné a tišící účinky. Šťáva nebo odvar z nezralých makovic se používaly jako uklidňující prostředek při neutišitelném dětském pláči. Ovšem v případech, kdy se tento prostředek používal až příliš často, docházelo v nejednom případě k demenci dětí. Ze Středozemí se pak mák rozšířil dále k východu jako hospodářská plodina, ale ještě více jako zdroj opia.

(pak)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2277918
DnesDnes453
VčeraVčera576
Tento týdenTento týden2373
Tento měsícTento měsíc10167

Partnerské weby