Pro mnohé z nás je jablko obyčejným ovocem, které je dostupné celoročně. Říká se, že jedno jablko denně je lepší než sto doktorů. Jeho význam pro zdraví je nesporný. Energeticky není příliš vydatné, neboť obsahuje až 85 % vody. V jednom středně

velkém neoloupaném jablku najdeme asi 0,47 g bílkovin, 4,4 g vlákniny, velké množství vitaminů, zejména vitamin C, a minerální látky, které povzbuzují tělo. Jak nám může prospět?

Pravidelná konzumace rychle zotavuje organismus po nemoci.

Draslík obsažený v jablkách podporuje činnost ledvin.

Nastrouhané jablko a jablečná šťáva účinně sráží horečku.

Výluh ze sušených jablečných listů spařených vařící vodou ulevuje při nachlazení a chrapotu.

Kyselá jablka povzbuzují činnost střev, strouhaná se doporučují proti průjmu.

Víte, že čerstvá kašička z jablek smíchaná s máslem urychluje hojení trhlinek v ústech?

Jablka mají chránit mozek před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, před stárnutím.

Pektin obsažený v tomto chutném ovoci snižuje hladinu cholesterolu v krvi, což je dobrá prevence kornatění tepen.

Jablko snědené před jídlem pomáhá udržet hmotnost na uzdě.

Díky antioxidantům udržuje zdraví očí, předchází očnímu zákalu.

Vitamin B pomáhá při vypadávání vlasů a problémech s usínáním.

(es)

DODATEK

Také jste slyšeli, že místo čištění zubů je dobré dát si večer jedno jablko? Ale pozor! Odstraňuje sice zubní plak, ale díky vysokému obsahu cukru a kyselin zubům příliš neprospívá. K ústní hygieně jsou stejně zapotřebí zubní pasta a kartáček.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2257797
DnesDnes137
VčeraVčera945
Tento týdenTento týden5847
Tento měsícTento měsíc13205

Partnerské weby