Rakytník je nedoceněným prostředkem určeným na podporu odolnosti organismu, výkonnosti a svěžesti. Jeho plody mají vysoký obsah biologicky aktivních látek a také značné množství vitaminu C, antioxidantů a dalších látek, které

všestranně posilují organismus. Nejjednodušší je užívat rakytník ve formě sirupu, který můžeme dávat i dětem.

Čaj z plodů rakytníku se používá při léčení bolesti žaludku, žaludečních vředů, střevních potíží, chorob slinivky břišní a při průjmech. Plody se užívají také při rekonvalescenci, oslabení organismu, po chirurgických zákrocích, chemoterapii a ozařování, infekčních chorobách a nádorových onemocněních. Rakytníkový olej má v lidovém léčitelství široké možnosti využití. Kromě jiného pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi, regeneruje tkáně a urychluje hojení při popáleninách. Léčí proleženiny, křečové žíly, zánět žil a nemoci kůže, má výrazný baktericidní účinek vůči stafylokokům, bakteriím břišního tyfu, salmonelóze.

Čaj z plodů rakytníku. Dvě lžíce sušených plodů rakytníku dáme do 3 až 4 dl vody, vaříme 5 minut a scedíme. Čaj popíjíme vlažný, můžeme ho osladit medem.

Čaj z listů rakytníku. Jednu lžičku sušených listů zalijeme ¼ litrem vroucí vody a necháme krátce louhovat. Tento čaj se dá zkombinovat se zeleným či černým čajem, ale i s listy borůvky či s mátou.

Rakytníkový olej. Plody usušíme, rozdrtíme a zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem. Uzavřenou nádobu necháme stát na teplém místě a každý den protřepeme. Za tři až čtyři týdny scedíme, nalijeme do menších skleniček a uzavřeme. Olej lze také koupit ve speciálních prodejnách.

Rakytníková tinktura. Podrcené plody rakytníku zalijeme alkoholem (vodkou, slivovicí) a necháme asi týden louhovat. Užíváme 2 až 3x denně 20 kapek.

Rakytníkový likér. Kilogram omytých plodů umeleme, zalijeme 1 litrem vodky, promícháme a necháme odležet na chladném a tmavém místě deset dní. Poté svaříme ½ kg pískového cukru s trochou vody a necháme vychladnout. Vodku s rakytníkem přecedíme přes jemné plátno nebo sítko, důkladně vymačkáme, doplníme cukerným sirupem a vše promícháme. Slijeme do lahví a necháme uležet dva měsíce. Před použitím protřepeme. Užíváme likérovou skleničku denně.

(žuk)

DODATEK

Plody rakytníku dozrávají podle odrůdy od srpna do října. Je praktické je sbírat až v zimním období, kdy klesne teplota k deseti stupňům mrazu. Bobule se pak snadno setřesou nebo otrhají bez poškození.

Planety radí i varují

Předplaďte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Domeček zdraví

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1727905
DnesDnes917
VčeraVčera1214
Tento týdenTento týden5763
Tento měsícTento měsíc24423

Partnerské weby