Mnozí z nás používají koření pro zlepšení chutě a vůně připravovaného pokrmu. Málokdo však zná i jeho léčebné účinky.

Hřebíček

Odvary z tohoto aromatického

koření jsou skvělé na bolesti zubů a záněty dásní. Nejenže hřebíček dokáže tišit bolest, ale ústní dutinu i dobře vyčistí. Pokud máte problémy se zápachem z úst, pijte hřebíčkový čaj. Jeho účinné látky dezinfikují žaludeční prostředí, a když nemáte po ruce žvýkačku, rozžvýkejte hřebíčkovou paličku. Prokáže vám stejnou službu.

Šalvěj

Pochází z jihovýchodní Evropy, v našich končinách se pěstuje od 14. století. Posiluje činnost trávicího systému a žaludku, má příznivý vliv na nervovou činnost, funkci jater, žlučníku a ledvin. Používá se při nachlazení a kataru dýchacích cest. Zamezuje nadměrnému pocení. Odvar ze šalvěje se používá jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny.

Bazalka

Zlepšuje činnost žaludku, snižuje nadýmání, podporuje chuť k jídlu. Má protikřečový účinek. V lidovém léčitelství se používá dokonce i při začínajícím zánětu v uchu. Pomačkaný list se opatrně vsune do zvukovodu. Středověcí bylináři ji doporučovali také proti smutku a melancholii.

Tymián

Je nejen oblíbeným kořením při přípravě zvěřiny a masa „nadivoko“, ale jako domácí léčebný prostředek ulevuje při onemocnění horních cest dýchacích, neboť rozpouští hleny. Čaj si z něho připravíme tak, že do šálku dáme jednu čajovou lžičku tymiánu, přelijeme vařící vodou, necháme „táhnout“ asi čtvrt hodiny a vlažný nápoj osladíme lžičkou medu.

(dra)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1874119
DnesDnes481
VčeraVčera875
Tento týdenTento týden3762
Tento měsícTento měsíc16690

Partnerské weby