Bez černý je vychvalován jako univerzální lék. Věřilo se, že pomáhá proti 99 nemocem, neboť léčivé účinky mají všechny části rostliny - květ, plod, listy, kůra i kořen. Květy sbíráme za suchého počasí v květnu a červnu. Nejlépe před úplným rozvitím nebo těsně po něm, dříve než začnou opadávat. Květ černého bezu podporuje činnost

jater, „čistí krev“, a proto patří do všech jarních čisticích čajů. Pomáhá zbavovat organismus usazených škodlivých látek, především kyseliny močové, léčí neduhy jako je dna a revmatismus. Oblíbené bývaly bylinné pytlíčky z květu, případně i z listu bezu, které se ohřáté přikládaly na bolesti revmatického původu. Čaj je také výbornou prevencí dny i revmatismu. K jeho přípravě potřebujeme dvě čajové lžičky sušených bezových květů a ¼ litru vody. Drogu zalijeme vroucí vodou, necháme pod pokličkou 10 až 15 minut louhovat a scedíme. Na bezový sirup, který je vhodné užívat při nachlazení, si připravíme 30 až 50 kusů květů černého bezu, 3 litry vody, 1,5 kg cukru, 1 citron nebo kyselinu citronovou. Květy opereme, silnější stonky otrháme. Zalijeme vodou, přidáme dobře omyté, na kolečka nakrájené a jader zbavené, citrony a asi 10 minut povaříme. Pak necháme stát 24 hodin v chladu. Další den přecedíme přes jemné plátno a květy rukou vymačkáme. Do získané šťávy přidáme cukr a vaříme do mírného zhoustnutí. Hotovým sirupem plníme menší skleničky nebo láhve a dobře je uzavřeme. Sirup vydrží dlouho, ale pokud jej otevřeme, musí už být uchováván v chladničce.

(žuk)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2014419
DnesDnes308
VčeraVčera586
Tento týdenTento týden4499
Tento měsícTento měsíc10744

Partnerské weby