Čerstvá zelenina je zásobárnou vitaminů, minerálních látek, enzymů, bílkovin, ale také vlákniny, která vydatně podporuje trávení. Nezastupitelné místo zaujímá mrkev. Je třeba zdůraznit její vysoký obsah karotenů, oranžového rostlinného barviva, z něhož

organismus dokáže vytvořit vitamin A. V mrkvi jsou přítomny rovněž vitaminy skupiny B, zejména B 1, B 2 a PP, vitamin C, z minerálních látek za zmínku stojí železo, draslík, hořčík, mangan, vápník, měď a další. Mrkev je v každé formě nejen důležitou součástí racionální výživy, doporučuje se však i coby přírodní lék. Je snadno stravitelná, a tak je vhodná i pro děti a seniory. Mrkev posiluje, očišťuje, regeneruje organismus, podporuje trávení, pomáhá upravovat střevní flóru. Tuto zeleninu doporučuje lidové léčitelství za podpůrný prostředek při chudokrevnosti a při nemocech neurčitého původu. Vzhledem k vysokému obsahu provitaminu A někteří odborníci považují mrkev za vhodný doplněk stravy při určitých očních chorobách, za zeleninu s protirakovinnými účinky.

V poslední době se propaguje pití syrových zeleninových šťáv. Mělo by jít o výborný způsob detoxikace organismus. Mrkvovou šťávu lze pít samostatně nebo v kombinaci s jinými šťávami. Ani se zdravým nápojem by se to ale nemělo přehánět. Nepřiměřená konzumace, případně nadměrné pití šťávy, se může projevit vyrážkami, bolestmi hlavy, únavou, podrážděností, ztrátou chuti k jídlu. Karoten, který tělo nestačí zpracovat, se ukládá do podkožního tuku, což se projevuje oranžovým zbarvením pokožky. Může dokonce neblaze působit na játra.

(pru)

DODATEK

Víte, že mladá karotka je sladká a je poměrně bohatým zdrojem bílkovin? Starší mrkev v sobě nemá tolik cukru, avšak obsahuje více vlákniny.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2016415
DnesDnes75
VčeraVčera730
Tento týdenTento týden1582
Tento měsícTento měsíc12740

Partnerské weby