Paní Růženu T. ze středních Čech zajímá: „Známá teď vypadá neuvěřitelně dobře a tvrdí, že je to díky tomu, že přešla na japonský způsob stravování. Pochvalovala si sushi, jak je chutné, zasytí atd. Je opravdu japonská kuchyně tak zdravá?“
Typická japonská snídaně se skládá z polévky ze sójových bobů, mořské řasy, zeleniny a rýže. Nutricky je vyváženější než naše klasická snídaně, zasytí tělo na delší dobu díky navýšenému cukru v krvi. Statistiky ukazují, že Japonci během týdne zkonzumují na 100 různých druhů potravin, zatímco Evropané jen 30! Pestrá skladba jídelníčku lépe uspokojí jejich chuťové buňky, Japonci nebojují tak často s tím, že je tzv. „honí mlsná“. Navíc se všeobecně v japonské kuchyni upřednostňuje vaření ve vývarech bez přidání oleje, vaří se tu hodně v páře a griluje se na teppanu, což je plotýnka, na níž se připravuje pokrm bez použití oleje. Odborníci se shodují, že základní přísady japonské kuchyně jsou prospěšné v boji proti stárnutí pleti i vzniku nejrůznějších onemocnění. Co se týče konkrétně sushi - více nám o něm prozradil pan Radim Šturm z Kralup nad Vltavou, který tento pokrm s týmem spolupracovníku vyrábí a dodává do restaurací i zájemcům do jednotlivých domácností.
Jak byste sushi charakterizoval?
„Sushi pochází z jihovýchodní Asie, odkud se později rozšířilo do Japonska, kde je dnes tradičním jídlem. Jeho základem je speciální sushi rýže, která se po uvaření ochutí octovou omáčkou sushisu. V jednotlivých kouscích sushi je ochucená rýže kombinována s plátky či kousky ryb, zeleniny, vaječné omelety, tofu, kaviáru a podobně. V některých druzích sushi je důležitou ingrediencí mořská řasa Nori. Japonská sushi rýže obsahuje balastní látky, které tělo nepřijímá a v nezměněné formě je vylučuje střevem, a ty mají důležitou úlohu v trávení. Balastní látky jsou označované též jako vláknina, vitaminy a svými odvodňujícími účinky podporují spalování tuků a látkovou výměnu.“
Proč jste se zaměřil právě na výrobu sushi?
“Naskytla se mi příležitost pracovat pro zahraniční společnost, která měla zajímavou historii a zkušenost s toto výrobou. Později jsem využil možnosti, dopiloval získané znalosti a pokračuji v přípravě sushi sám. To je dnes součástí mého života od rána do večera.“
Může i pouhý laik rozeznat kvalitu sushi?
„Od prvního pohledu každý určitě pozná, zda kousky sushi nejsou oschlé, drobným přivoněním by měl podle druhu sushi ucítit příjemnou vůni ryb nebo zeleniny, ochucené (mírně okyselené) rýže a také vůni moře z mořských řas Nori. Sushi je ruční práce a je tedy nutno počítat s určitou nedokonalostí jednotlivých kousků, ale pokud se vyloženě nerozpadají a splňují výše uvedené náležitosti, a není-li daný jedinec například zatvrzelým odpůrcem ryb, tak určitě odejde spokojen, odměněn lahodnou chutí sushi.“
Co je pro výrobu sushi nejdůležitější? Na co je kladen důraz?
“Základem jsou kvalitní suroviny, následuje dodržení postupu zpracování a úprav jednotlivých ingrediencí. Důležité je také čisté a vyhovující pracovní prostředí.“
S jakými ingrediencemi pracujete? Jsou tuzemské a nebo si je speciálně dovážíte?
“Prioritou jsou rýže a ryby. Rýži dovážíme z Itálie, jde o japonský druh sushi rýže. Ryby -losos, tuňák, treska aj. se k nám dostávají ve zmraženém stavu v podobě filetů či přímo připravených kousků. U nich je nutné dodržet teplotní komfort. Ryby a podobné mražené ingredience jsou dodavateli zamraženy při mínus 40 stupních Celsia, aby nedošlo k potrhání rybího masa. Takovéto ryby si navíc zachovávají čerstvost a kvalitu lépe než ryby chlazené, distribuované v podmínkách daleko od moře. A Nori řasu máme samozřejmě z Asie - z Číny nebo Japonska. Část surovin nakupujeme i na našem trhu, ale s ohledem na sushi je to jen minimum. Jde například o některé čerstvé druhy zeleniny."
Díky za rozhovor. (zem)
Kontakt: www.sushi2u.cz, 734 695 001

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2128220
DnesDnes402
VčeraVčera851
Tento týdenTento týden3007
Tento měsícTento měsíc21713

Partnerské weby