Žlučník pomáhá játrům vypořádat se s přijatou potravou. Nejčastějším onemocněním žlučníku jsou žlučové kameny. Hlavní roli při jejich vzniku hrají změny ve složení žluči. Ve žlučníku a žlučovodu se mohou z tvrdých kousků cholesterolu či vápníku tvořit „kameny“. Existenci kamenů nejčastěji prozradí až bolestivý záchvat. Sklony k tvorbě kamenů jsou dány dědičně, ale i stravovacími návyky. K tvorbě přispívá vysoká hladina cholesterolu v krvi, strava s nízkým obsahem vlákniny, chronická zácpa, antikoncepční pilulky a hormonální léčba. I léky snižující hladinu cholesterolu zvyšují riziko tvorby žlučových kamenů. Asi u deseti procent dospělých dochází ve žlučníku k tvorbě kamenů, nejčastěji se vyskytují ve věku nad čtyřicet let. Ženy, zvláště obézní, postihují až pětkrát častěji než muže.
Jak se zdravě stravovat? Jezte celozrnné potraviny, neboť obsažená vláknina pomáhá budovat imunitu proti žlučovým kamenům a má schopnost vázat žlučové kyseliny. Tím je odstraňuje z organismu a zabraňuje jejich nadměrné koncentraci ve žlučníku. Součástí jídelníčku by měly být luštěniny, zvláště sójové boby a výrobky ze sóji, které působí preventivně proti žlučovým kamenům. Některé výzkumy dokonce potvrzují domněnku, že již vzniklé žlučové kameny pomáhají rozkládat. Nezapomínejte na dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, denně snězte dvě porce syrové zeleniny a jednu porci zeleniny vařené. Konzumujte zvláště zelí, mrkev, hrášek, pomeranče, jahody a jablka, které jsou důležité v prevenci a při rozpouštění žlučových kamenů. Léčivý křen pozitivně povzbuzuje činnost jater a žlučníku a doporučuje se jeho častější konzumace. Snězte denně hrst ořechů, neboť bylo zjištěno, že redukují riziko vzniku žlučových kamenů. Při přípravě pokrmů zařazujte koření, které podporuje trávení - kmín, majoránku, saturejku, koriandr, kurkumu. Dodržujte správný pitný režim, protože dostatečné množství tekutin přijatých během dne pomáhá předcházet vzniku žlučových kamenů. Vhodné jsou hořké nápoje, které podporují trávení. K léčebným účelům se doporučuje vyzkoušet šťávu z černé ředkve, která výrazně zlepšuje funkci jater, podporuje sekreci žluči a pomáhá rozpouštět žlučové kameny. Léčba pampeliškovým čajem prospívá zejména lidem se sklony k chorobám žlučníku. Činnost žlučníku a jater podporují i další bylinky - máta peprná, pelyněk, zemědým a řepík.
(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2216098
DnesDnes495
VčeraVčera528
Tento týdenTento týden495
Tento měsícTento měsíc8623

Partnerské weby