Zatím nejstarší dochované recepty na pokrmy pocházely z roku 1290. Ale díky výzkumu latinských spisů uložených v klášteře u katedrály v anglickém Durhamu byly kanadskými historiky objeveny i kulinářské skvosty o jeden a půl století starší. Co se kdysi servírovalo v refektáři kláštera? Byl objeven recept na „zimní slepici“ (ta se vařila s česnekem, pepřem a sušenou šalvějí), „letní kuře“ atd. Menší ryby se marinovaly v koriandru s česnekem a pak pekly s pepřem a česnekem. Lahůdkou byl zázvor pokrájený na tenké plátky a zalévaný hustým medem. Omáčky obvykle obsahovaly petržel, šalvěj, pepř, česnek, hořčici a koriandr (výsledná chuť bývá podle vědců v současnosti spojována se Středomořím). Badatelé z Montrealu se pokusili podle receptů uvařit a zkonstatovali, že se některá jídla z temného středověku příliš neliší od toho, co si nakládáme na talíř nyní. Ovšem některé pokrmy mnichů by nám prý přišly hodně exotické.
(šál)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2016419
DnesDnes79
VčeraVčera730
Tento týdenTento týden1586
Tento měsícTento měsíc12744

Partnerské weby