Největší kuriozitou mezi zvířaty žijícími v pouštích jsou určitě veliká hejna plameňáků, hnízdící na solných jezerech pouště Kalahari. Ptáci se uchylují právě sem, protože do těchto nehostinných oblastí predátoři většinou nechodí.
Na obrovských, sezonně zaplavovaných místech dochází k zajímavému úkazu. Ve stejném období sem přilétají společně plameňáci růžoví a plameňáci malí. Zatímco plameňáci růžoví zahnízdí okamžitě a mláďata ihned po tom, co jsou schopna vzlétnout, opouštějí s rodiči jezerní pánve, plameňákům malým to trvá déle.
V průběhu jejich hnízdění jezero ale postupně vysychá, čímž se z něj stává solná poušť. Odrostlá kuřata plameňáků ještě neumějí létat, když voda z místa téměř vymizí a s ní i veškeré zdroje potravy. Hejnům nepřepeřených ptáčat nezbývá než ve zformovaných houfech opustit hnízdiště a pochodovat několik desítek kilometrů pěšky po rozpálené zemi, než najdou místo se sladkou vodou. Ptáčata, která se vylíhnou pozdě a nestihnou se svými staršími spolubratry včas vyrazit, jsou odsouzena k jisté záhubě. Nepomáhá ani, že je sem rodiče každou noc přilétají z velkých dálek krmit.
(nag)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2276926
DnesDnes37
VčeraVčera1344
Tento týdenTento týden1381
Tento měsícTento měsíc9175

Partnerské weby