Nepříjemné pálení žáhy vzniká při podráždění sliznice jícnu v důsledku návratu kyselého žaludečního obsahu zpět do horní části zažívací trubice. Občasné pálení žáhy se může objevit po přejedení nebo po nadměrné konzumaci některých potravin či jídel a alkoholu. Pokud jím trpíte často, měli byste vyhledat lékaře. + Dodržujte správný stravovací režim a přiměřené intervaly mezi jídly, která by měla být konzumována v menších porcích. Jezte pravidelně. Nevhodné je tučné maso a tučná drůbež, uzeniny, uzené maso a ryby, očka, pikantní sýry, nakládaná zelenina v pikantních nálevech. Vyhýbejte se ostrému a pikantnímu koření (pepř, pálivá paprika), polévkovému koření (maggi), sójové a worcesterské omáčce. Obtíže může vyvolávat i konzumace velkého množství tučných, pikantních, smažených a sladkých jídel.
+ Nekonzumujte ve větším množství zelí, kapustu, ředkvičky, luštěniny, citrusy, čokoládu a moučníky s kakaem.
+ Konzumace máty peprné a peprmintu způsobuje uvolnění jícnového uzávěru, a tím dochází ke zhoršení potíží.
+ Nepříznivý vliv na sliznici jícnu mohou mít i některé nealkoholické nápoje jako sladké limonády, Coca-Cola, kyselé ovocné džusy, šťávy z citrusových plodů, sycené nápoje, ale také silná černá káva. Nevhodné je nadměrné pití alkoholu.
(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2252771
DnesDnes159
VčeraVčera662
Tento týdenTento týden821
Tento měsícTento měsíc8179

Partnerské weby