Chilli papričky se používají jako ostré koření v nejrůznějších kuchyních. Jejich pálivou chuť způsobuje potentní chemická sloučenina kapsaicin. Nevyužívají se však pouze pro své charakteristické chuťové vlastnosti. Američtí psychologové se domnívají, že na jejich ostrou chuť reaguje mozek tím, že uvolňuje endorfiny, tedy skupinu látek, která tiší bolest a ve vyšším množství vyvolává až příjemné pocity. To by také vysvětlovalo, proč se koncem 19. století drcenými chilli papričkami s úspěchem léčila bolest zubů a dásní.
Autoři některých výzkumů přitom uvádějí, že po požití chilli se v některých případech rovněž uvolňují ucpané dýchací cesty, protože hlen v dutinách vlivem kapsaicinu řídne. Chilli papričky mohou mít také antitrombotické účinky a mohou napomáhat poklesu krevního tlaku i hladiny cholesterolu v krvi právě tak, jako pomáhají proti zácpě. Jak se zjistilo, podněcují také zvýšené vylučování hlenu, který chrání výstelku žaludečních stěn proti dráždivým látkám jako jsou kyseliny, acylpyrin a alkohol.
(kov)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2215768
DnesDnes165
VčeraVčera528
Tento týdenTento týden165
Tento měsícTento měsíc8293

Partnerské weby