Člověk může spíše vařit bez ohně než bez cibule, říká jedna stará lidová moudrost. Cibule dokáže dodat aroma a chuť neuvěřitelnému množství jídel a za slzy prolité při přípravě se vám královsky odmění. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a má všestranné léčebné použití:
+ Nejrychleji cibuli očistíme, když ji na 2 až 3 minuty vložíme do studené vody. Aby nám při krájení neslzely oči, namáčíme nůž do studené vody nebo jej nahřejeme.
+ Aby byla cibule do salátů a pomazánek chutnější a méně palčivá, ponoříme ji nakrájenou asi na minutu do vroucí vody se solí nebo ji pokrájenou krátce podusíme ve vodě s několika kapkami oleje.
+ Šikmo pokrájené mladé cibulky dodají šmrnc omáčkám, polévkám i pečeni.
+ Bramborová kaše získá zajímavou chuť, když do ní vmícháme nadrobno pokrájenou a na tuku zpěněnou cibuli.
+ Skvělou přílohou k pokrmům z masa je pečená cibule - cibule nakrájené na klínky zakapeme olejem, posypeme solí, pepřem, bylinkami (tymián, rozmarýn) a v troubě pečeme dozlatova.
+ Na smažených cibulových kroužcích si vypěstujete závislost. Připravíme je tak, že větší cibule pokrájíme na příčné plátky, rozebereme na kroužky a obalíme v mouce smíchané s kukuřičným škrobem, solí a libovolným kořením. Obalené kroužky cibule smažíme dozlatova.
(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2261596
DnesDnes299
VčeraVčera891
Tento týdenTento týden3185
Tento měsícTento měsíc17004

Partnerské weby