Bylinky a koření dodávají jídlu správnou chuť i barvu, povzbuzují apetit, ale dokáží ještě víc. Působí také velmi příznivě na naše zdraví. Voňavé koření našich prababiček sehrávalo významnou úlohu ve fytoterapii. K lékům z přírody se stále častěji vracíme i dnes. Připomeňme nejčastěji používané koření v kuchyni, které může být užitečné v prevenci i při některých zdravotních obtížích.
Řeřicha. Od starověku se tato kuchyňská bylinka cení pro pročišťující a povzbuzující účinek. Vitaminy A, B1, B 2, D a C, ale také vápník a draslík uvádí do tempa látkovou výměnu a činnost ledvin. Kromě jiného řeřicha podporuje imunitní systém, pomáhá při revmatických potížích, je ideální potravinou při infekčních onemocněních. Alternativní medicína si ji cení jako přírodní antibiotikum.
Bazalka. Mimo jiné obsahuje třísloviny a silice s metylchavikolem a linaloolem s příznivými účinky na zažívací ústrojí, trávení a močové cesty. Voňavá bylinka, bez které se neobejdou všeobecně známé speciality italské kuchyně jako je pizza, zapékaná zelenina či pokrmy z rajčat a sýrová jídla, zmírňuje a léčí žaludeční křeče, stimuluje krevní oběh. Ulevuje odkašlávání, je dobrým pomocníkem v boji proti revmatickým bolestem. Používá se jako uklidňující prostředek při léčení zánětů horních cest dýchacích, jako kloktadlo s dezinfekčními účinky. Je uznávaná jako výborné laxativum, vhodné koření při problémech se žlučníkem, srdcem, ledvinami a cévami.
Libeček. Nejcennější obsahovou látkou jsou silice se značným procentem ftalidů, třísloviny, organické kyseliny a zejména vitaminy A a C. Působí silně močopudně, upravuje zažívací poruchy, podporuje tvorbu žluči a její vylučování, pomáhá při nadýmání. Podporuje činnost žlučníku, pomáhá léčit rány, které se špatně hojí, odstraňuje otoky, pozitivně působí na nervovou soustavu.
Máta. Obsahuje třísloviny, hořčiny a především silici, jejíž hlavní složkou je mentol. Má velmi příznivé účinky na zažívání, pozitivně působí na tvorbu a vylučování žluči, mírní nadýmání. Protizánětlivý a antiseptický účinek rostliny se využívá při zánětu horních cest dýchacích a sliznic ústní dutiny. Uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva, zvyšuje tělesnou kondici, uvolňuje křeče žaludku. Přináší úlevu při bolestech hlavy a migrénách.
Pažitka. Je ceněna pro vysoký obsah vitaminu C. Dále obsahuje karoten, vitamin C, silice s obsahem síry a řadu minerálních látek. Pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Částečně působí na snižování krevního tlaku, chrání před rakovinou plic, tlustého střeva, žaludku. Má též protisklerotické účinky, užitečná je v boji proti únavě a chudokrevnosti.
Tymián. Lidově se nazýval vlašská mateřídouška, protože je to její blízký příbuzný. Tymián obsahuje třísloviny, hořčiny a především silici s vysokým podílem tymolu a karvakrolu. Zvyšuje obranyschopnost organismu, pomáhá při nachlazení a rýmě. Ulevuje nadýmání, zánětech zažívacího traktu, úspěšně bojuje s bakteriemi a plísněmi. Má značné dezinfekční účinky a uplatňuje se při infekcích močových cest a močového měchýře.
(map)

RADA SPIRITU
Dlouhodobé užívání nebo nepřiměřené dávky tymiánu mohou způsobit toxikózu. Jedná se o chorobný stav, vznikající působením jedovatých látek vytvářených ve vlastním organismu nebo přiváděných do těla zvnějšku a projevující se příznaky podobnými otravám některými jedy.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2252744
DnesDnes132
VčeraVčera662
Tento týdenTento týden794
Tento měsícTento měsíc8152

Partnerské weby