Výskyt salmonelózy má u nás stále stoupající tendenci. Salmonelóza je infekční onemocnění pocházející z potravy a projevuje se maximálně do čtyřiceti osmi hodin po nákaze. Příčinou onemocnění jsou bakterie salmonely z potravin vyrobených z nemocných zvířat, špatné skladování potravin, nesprávná kuchyňská příprava pokrmů a zejména nedostatečné tepelné zpracování potravin. Nejrizikovější jsou vejce a drůbež, ale i tatarský biftek, nepasterizované mléko a mleté masné výrobky. Bakterie salmonela přežije mráz (je pouze neaktivní, po roztátí se aktivuje), zabíjí ji však teploty nad 70 stupňů Celsia. Napadení salmonelou se projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné, ale ohroženi mohou být starší lidé, nemocní či malé děti, kteří se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení).
Nejčastější výskyt salmonel bývá zaznamenán od května do října, jednak kvůli zvýšené kazivosti potravin v teplém počasí, jednak kvůli grilování, kdy není záruka dostatečného propečení masa.
Při zjištění salmonelózy se hlavním léčebným postupem stává dieta. Po prvních prudkých příznacích by měl pacient držet hladovku s dostatečným příjmem tekutin (čaj, minerálky), případně jíst jen suchary nebo tvrdší pečivo, později bramborovou kaši bez tuku, těstoviny, rýži, rýžovou polévku s mrkví. S postupným odezníváním příznaků lze přísnou dietu zmírnit, ale nesmí se konzumovat tučná masa, uzené maso, uzeniny, těžce stravitelné a smažené pokrmy, nadýmavé potraviny (luštěniny, čerstvý chléb a kynuté pečivo),
zelenina a ovoce (kromě banánu a broskvového kompotu, mrkve, brokolice) a nakládaná zelenina.Všechny tuky, tedy oleje, máslo i margaríny, omezíme na minimum, je nezbytné hlídat si procenta tuku také v mléčných výrobcích i sýrech. Do jídelníčku nemocného nepatří tučné tavené sýry, smetanové jogurty, tučné krémy, šlehačka, moučníky z tučných těst (například listového či lineckého), mák, ořechy. Pozor je třeba dávat si na koření a dochucovadla, doporučuje se zcela vynechat „tekuté koření“ typu worchesterská a sójová omáčka, maggi, ale i bujonové kostky. Nepijte kávu, alkohol, limonády a sycené nápoje.
(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2252743
DnesDnes131
VčeraVčera662
Tento týdenTento týden793
Tento měsícTento měsíc8151

Partnerské weby