Podzimní procházka přírodou nás zavede k nejrůznějším dozrávajícím plodům volně rostoucích rostlin. Šípkové keře jsou nejen hezké, ale i velice užitečné. Přínosem a prospěchem pro zdraví člověka jsou šípky známy již několik tisíciletí, využívali je už staří Egypťané.
Šípky sbíráme za suchého a slunného počasí na začátku jejich zralosti, kdy mají sytě červenou barvu, jsou lesklé, nepoškozené, nepomačkané. V nedozrálých nebo naopak v přezrálých či namrzlých plodech obsah vitaminu C prudce klesá. U divoce rostoucích šípků se obsah vitaminu C pohybuje mezi 300 až 600 mg na 100 mg v čerstvé dužině. Kromě vitaminu C obsahují rovněž vitamin A, vitamin B1, B2, P. Dále jsou v šípcích cukry, pektin, kyselina jablečná a citronová. Šípky většinou sušíme na čaj. K tomu volíme plody tvrdé, dobře vyzrálé, bez stopek a okvětí nebo rozpůlené bez jadérek a chloupků. Sušíme je poměrně rychle při teplotě asi 70 stupňů Celsia. Neměly by se sušit na přímém slunci, jelikož vitamin C je citlivý na ultrafialové paprsky. Při sušení nesmí zhnědnout, ale musí si zachovat původní červenou barvu.
Kvalitní šípkový čaj můžeme připravit tak, že dvě lžíce šípků přelijeme večer půl litrem vody a zahřejeme téměř k bodu varu. Ve skleněné nebo porcelánové nádobě necháme šípky vyluhovat do rána. Poté výluh slijeme a šípky opět zalijeme vodou (asi 1/3 litru). Necháme asi pět minu povařit. Takto připravený odvar necháme ještě čtvrt hodiny odstát. Pak slijeme a smícháme s výluhem připraveným za studena. Tímto způsobem připravený čaj pijeme v průběhu dne, můžeme dochutit medem.
Kdo chce zkusit šípkovou marmeládu, přinášíme jednoduchý recept. Na jeden kilogram šípků si připravíme 200 až 300 g pískového cukru a ½ balíčku želírovacího prostředku. Z šípků odstraníme ostrým nožem okvětí, rozkrojíme plod a vyškrábeme pečlivě jadérka a chloupky. Zbytky chloupků můžeme šípky zbavit ještě proudem vody. Šípky dáme do kastrolu, zalijeme vodou a zvolna vaříme, až změknou. Měkké prolisujeme, ale odpad ještě zředíme vodou, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu lijeme do dobře vymytých skleniček a podle potřeby sterilujeme.
(pru)

RADA SPIRITU
Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní, například proti jejich krvácení. Preventivně působí proti nachlazení a infekcím, léčivé jsou na nervy, zpevňují cévy.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2315347
DnesDnes151
VčeraVčera800
Tento týdenTento týden151
Tento měsícTento měsíc22273

Partnerské weby