Gastritida je onemocnění žaludku. Tento termín se používá na popis skupiny stavů, charakterizovaných zánětem nebo drážděním výstelky (sliznice) žaludku.
Gastritida se může objevit náhle (akutní gastritida), nebo se může rozvinout pozvolna, v průběhu delší časové periody (chronická gastritida). Termín akutní znamená, že příznaky se vyvinou rychle a trvají krátce (1 až 2 dny), ale nemusí být bezpodmínečně těžké a závažné. Chronická se rozvíjí pomalu a může mít málo příznaků, nebo také vůbec žádné.
Vznik gastritidy může být způsobený řadou faktorů zahrnujících bakteriální či virovou infekci, stres, nadměrnou konzumaci alkoholu, kouření, dlouhodobé užívání některých léků, stavy po chirurgickém výkonu a úrazech, návrat žluče do žaludku. Dále to může být těžko stravitelná strava, hlavně živočišné tuky, nevhodná úprava a teplota jídla, koření. Velkým faktorem je také stres. Přibližně 90 % gastritid (převážně chronických) je vyvoláno infekcí bakterií. Je to bakterie, která je přizpůsobená životu v kyselých podmínkách žaludku. Udává se, že asi polovina lidské světové populace je infikována touto bakterií, nejvíce v rozvojových zemích.
U většiny osob nakažených bakterií H. pylori se ale neprojeví žádné příznaky. Důvod, proč tomu tak je, není zcela objasněn. Předpokládá se vliv dědičnosti, ve smyslu zvýšené náchylnosti k této infekci a také životní styl. Gastritida vzniklá na podkladě infekce H. pylori se nazývá gastritida typu B (bakteriální). Má úzký vztah ke vzniku žaludečního a dvanácterníkového vředu.
Nesteroidní protizánětlivé léky proti bolesti (aspirin, ibuprofen) mohou při dlouhodobém užívání vyvolat jak akutní, tak chronickou gastritidu. Mají dráždivý účinek na žaludek. Toto onemocnění žaludku může způsobit i návrat žlučových šťáv a jiných složek střevního sekretu do žaludku.
Mezi příznaky gastritidy patří tlak až bolest v podbřišku, nechutenství, říhání, pocit nevolnosti, nutkání ke zvracení až zvracení, nadmutí, plynatost, břišní kolika, průjem, tmavá stolice, úbytek hmotnosti. Občas se může vyskytnout i krvácení do žaludku.
Vhodný postup u náhle vzniklých potíží, které si můžeme vyléčit sami, zahrnuje klid na lůžku a dietní režim. První dva dny by se měly pít jen tekutiny (dobrý je vlažný černý neslazený čaj), popřípadě sníme dietní suchar. Další dny se přidává starší pečivo, obilninové polévky (krupková, rýžová, z ovesných vloček) a přechod na normální stravu musí probíhat pozvolna, asi za týden. Úspěšné může být i tradičně podávané živočišné uhlí.
(mz)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2127874
DnesDnes56
VčeraVčera851
Tento týdenTento týden2661
Tento měsícTento měsíc21367

Partnerské weby