Sóju považuje většina lidí za zdravou potravinu, která přináší pocit pohody, duševní uvolnění, dobrou fyzickou kondici. Je důležitým zdrojem bílkovin. Už 500 gramů sóji obsahuje stejné množství proteinů jako dva kilogramy masa, pět litrů mléka nebo bezmála třicet kusů vajíček. Také obsahuje řadu důležitých minerálních látek a vitaminů. Nepopiratelné jsou její pozitivní účinky v případě osteoporózy, dny, revmatických onemocnění, blahodárně působí na nervovou soustavu, kvalitní tuky v sóje obsažené chrání cévy před infarktem myokardu a mozkovou příhodou. Mnohé výzkumy naznačují, že by mohla sehrávat i důležitou úlohu v prevenci vzniku rakoviny. Sóje se někdy říká rostlina budoucnosti. Je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, pomáhá v těle vyrovnávat poměr mezi dobrým a zlým cholesterolem. Střídmá konzumace sóji je vhodná pro zmírňování příznaků menopauzy. Isoflavony, které sója obsahuje, částečně nahrazují estrogeny. Přirozeně se tvoří ve vaječnících a jejich snížená tvorba v období klimakteria je příčinou mnohých nepříjemných ženských obtíží.
(vos)

DODATEK
Někteří odborníci mají dopad sóji na lidské tělo za rozporuplný. Nedoporučují ho těhotným ženám, kojencům, lidem, kteří plánují rodinu, neboť s pravidelnou konzumací sóji má být spojeno riziko snížení plodnosti.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2165447
DnesDnes611
VčeraVčera636
Tento týdenTento týden1247
Tento měsícTento měsíc11623

Partnerské weby