Ledviny jsou důležitým a neuvěřitelně těžce pracujícím orgánem, který odstraňuje z těla nevhodné látky, zbavuje organismus nadbytku vody z krve a umožňuje zpětné vstřebávání mnoha živin do krevního oběhu. Mezi nejčastější příčiny onemocnění ledvin patří záněty močových cest. Chcete-li udržet ledviny zdravé, je třeba hlídat si jídelníček. Co na talíř nepatří?
+ Příčinou nemocí ledvin může být celkové překyselení organismu. Je prokázané, že pokud tělo důkladně odkyselíme, mnohé zdravotní problémy zmizí.
+ Je nezbytné omezit ve svém jídelníčku maso, vnitřnosti, silné masové a zeleninové vývary, tučné a pikantní pokrmy, uzeniny, uzené maso a ryby, paštiky a rybí saláty.
+ Při přípravě pokrmů nepoužívejte ostré koření - pepř, papriku, muškátový květ, tymián a nové koření. Nevhodné jsou i pikantní omáčky, sójová a worcesterská omáčka a hořčice.
+ Choroby ledvin se často projevují otokem, což je důsledek nadměrného množství soli v organismu. Je na místě výrazně omezit solení pokrmů a konzumací slaných potravin. Pamatujte, že hodně soli má i chléb a pečivo.
+ Nezanedbávejte pitný režim, pijte dostatečné množství tekutin (nejméně 1,5 l denně), nevhodná je káva a nápoje s kofeinem, silný černý čaj, větší množství kakaa, vína a likérů.
(žuk)

DODATEK
Ledvinovou tkáň poškozuje vysoký krevní tlak, riziko onemocnění zvyšuje i cukrovka.
Příčinou onemocnění ledvin bývá často také dlouhodobé užívání léků proti bolestem.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2216098
DnesDnes495
VčeraVčera528
Tento týdenTento týden495
Tento měsícTento měsíc8623

Partnerské weby