Z kulturně historického hlediska je člověk spojen s jablkem po velmi dlouhou dobu. Nálezy zkamenělých jádřinců prokázaly, že jabloně rostly v Anatólii už před 8500 lety, a staří Egypťané zanechali hieroglyfy s jablky ve svých pyramidách a hrobech. Žádné jiné ovoce nehraje tak významnou roli v křesťanské tradici, antických pověstech, pohanských mýtech a dochované lidové tradici jako právě jablko: je symbolem lásky, plodnosti a krásy, pokušení a hříchu. Biblický příběh o Evě, pro niž bylo jablko příčinou pádu, je nejen nejznámější, ale také nejsymboličtější v celé této řadě.
Jablka však nejsou pouhými zástupnými symboly pro něco, co je v našem životě nezbytné, ale mohou nám skutečně pomáhat. Látky obsažené v jablku jsou velmi různorodé a velmi cenné, jejich denní přísun zajišťuje lidskému tělu téměř všechny důležité živiny. Pokud by někdo musel strávit život zavřený v cele o chlebu a vodě, trpěl by záhy potížemi, které mají původ v nedostatku určitých živin. Tento nedostatek se projevuje kratšími nebo dlouhodobějšími zdravotními problémy. Pokud by se však člověk ve stejné situaci živil výhradně chlebem a jablky, nebudou mu chybět téměř žádné životně důležité substance a bude se těšit nadále dobrému zdraví. Tyto substance nemají pouze dobrý vliv na naši pokožku a zdravý vzhled, ale chrání před četnými nemocemi, k nimž patří srdeční infarkt, mozková mrtvice a rakovina.
Spojitost mezi jablkem a zdravím rozpoznali naši předkové již velmi brzy. Jablko má proto velký význam v lidové medicíně téměř ve všech kulturách. Existuje řada vyzkoušených starých a nových receptů, podle nichž se dá jablko použít vnitřně i zevně při každodenních potížích a onemocněních, a dokonce i v kosmetice.

Jak působí jablka při onemocnění?
Jablka mají vysoký obsah životně důležitých látek. Mohli bychom je srovnat s malou lékárnou. Ten, kdo pravidelně konzumuje jablka, podporuje své zdraví a kromě toho se tak preventivně brání mnoha nepříjemnostem, které vznikají při nedostatku vitálních látek.
Malá lékárna, kterou nám poskytuje jablko, se dá použít při různých poruchách zdravotního stavu nebo při nemoci. Můžeme ji použít vnitřně v podobě čerstvého jablka nebo v podobě čaje, jako součást diety, ale také jako obklad či masku.
To samozřejmě neznamená, že bychom se měli pomocí jablek léčit sami. Při vážných zdravotních obtížích musíme vždy vyhledat lékaře, protože spoléhání se na účinek přírodních léčiv by mohlo vést k prodloužení nebo dokonce zhoršení choroby.

Jablka snižují hladinu cholesterolu
Jablka bývají stále častěji uváděna jako preventivní prostředek chránící před srdečním infarktem. Důvodem je vysoký obsah sekundárních rostlinných látek, jako jsou fenolové kyseliny a flavonoidy. Při srdečních onemocněních mohou proto jablka působit preventivně jako složka stravy s omezeným přísunem cholesterolu. Vysoká hladina cholesterolu představuje významný rizikový faktor při všech chorobách krevního oběhu a srdce. Cholesterol sám o sobě – podobně jako ostatní krevní tuky – není zprvu škodlivý. Naopak: zasahuje do metabolismu esenciálních mastných kyselin a tuků, a je proto nepostradatelnou součástí organismu. Vytváří se jednak přímo v lidském těle, jednak je přijímán v potravě, která je hlavně živočišného původu. Spolu s ostatními tukovými látkami se dá měřit zjištěním jeho hladiny v krvi.
Zvýšená hladina cholesterolu se neprojevuje přímo tělesnými obtížemi, ale má vliv na vznik aterosklerózy – ukládání tuků na vnitřních stěnách krevních cév – a přispívá tak ke vzniku chorob, jako je srdeční infarkt a srdeční slabost. Pro prevenci zvýšené hladiny cholesterolu je nejdůležitější vyvážená strava. Neměla by být bohatá na tuky a neměla by být spojena s nadměrnou konzumací alkoholu.
Jablka jsou v této souvislosti přímo ideální potravinou, protože obsahují, především ve slupce, pektin, který váže v žaludku tuky a cholesterol a pomáhá tak jejich snadnějšímu vylučování.
Hladina cholesterolu tak klesá a snižuje se zátěž organismu. Ve srovnání s ostatními druhy ovoce je obsah pektinu v jablku vysoký (asi 1%). Při sledování hladiny cholesterolu byla tendence k jeho snižování výraznější u žen než u mužů. V souvislosti s prevencí srdečního infarktu je zajímavá další látka obsažená v jablku. Jde o vitamin E, jehož přísun je doporučován rizikovým skupinám. Jablka obsahují 0,4 až 0,7 mg tohoto vitaminu na 100 g ovocné substance, což je poměrně hodně.

Ovocný jablečný cukr je při cukrovce povolen
Již název této choroby svědčí o tom, jak závažnou roli má při ní konzumace cukru. Hladina cukru v krvi je zvýšená, protože tělo neprodukuje dostatek inzulínu, který reguluje obsah cukru v krvi. Proto je nutný zásah zvenčí. Kromě inzulínových injekcí, podávání léků a dostatku tělesného pohybu je pro léčení nemocných nutné dodržování diety, dovolující pouze konzumaci potravin s malým obsahem tuků a cukru. V rámci této diety se rozlišuje mezi zakázanými a částečně povolenými cukry. Zatímco cukr konzumní, hroznový a sladový jsou stejně jako med pro diabetiky tabu, je konzumace ovoce a ovocných šťáv do jisté míry povolen. Jablka zaujímají mezi ostatními druhy přední místo, protože mají příznivý poměr fruktózy, glukózy a sacharózy. Poslední dvě jmenované látky by měly být pokud možno z jídelníčku vyřazeny. Vzájemný poměr těchto tří druhů cukru v čerstvém jablku je v průměru 60:15:15. Mění se ale v průběhu skladování v neprospěch sacharózy: tento druh cukru se během skladování ztrácí. Pro diabetiky proto neplatí pravidlo doporučující konzumaci čerstvých jablek. Měli by dávat přednost déle skladovaným jablkům.
Jablka jako prevence proti záchvatům dny
Jako typická nemoc blahobytu je dna většinou přičítána příliš bohaté stravě a pravidelné konzumaci alkoholu. Důležitou roli při vzniku tohoto onemocnění látkové výměny hraje také dědičná dispozice. Při akutních záchvatech dny se pro zmírnění bolestí kromě léků předepisují také chladivé obklady.
Jako prevence dalších záchvatů je při trvalé léčbě nutná dieta s malým obsahem masa a tuků. Při takové dietě jsou velmi cenná právě jablka, protože neobsahují významnější podíl tuků a snižují množství kyseliny močové v těle.
Jablka působí na kyselinu močovou dvojím způsobem. Podněcují ledviny k zesílení činnosti, takže se vylučuje větší množství moči a tím také kyseliny močové. Funkci ledvin podporuje především čaj ze sušených jablečných slupek, který podporuje žádoucí vylučování. Kromě toho působí kyselina jablečná na krystalky vytvářené kyselinou močovou a rozpouští je.
Při ostatních revmatických onemocněních můžeme vyzkoušet teplé jablečné obklady. Nastrouhaná jablka se ohřejí, rozloží se na utěrku nebo plátěný ubrousek a přiloží se na bolestivá místa. Vliv na utišení bolesti má nejen teplo, ale také působení protizánětlivých látek obsažených v jablku. Revmatické potíže jsou velmi rozmanité. Proto je třeba individuálně posuzovat, kdy je tato terapie účinná a kdy je nutné navštívit lékaře.
(nag)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2217158
DnesDnes470
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden1555
Tento měsícTento měsíc9683

Partnerské weby