Vajíčka před lety patřila na index nezdravých potravin, zato nyní se jejich pozice diametrálně mění. Výzkum, který se zabýval jejich účinky na lidský organismus, totiž odhalil, že jejich konzumace je naopak velmi prospěšná. Experti

dokonce tvrdí, že denní dávka dvou vajec dokáže výrazně vylepšit celkové zdraví člověka.

+ Američtí vědci například prokázali, že pravidelná konzumace vajec snižuje riziko rakoviny prsu o 18 procent. Jelikož jsou vejce zdrojem vitaminů, minerálů a aminokyselin, stabilizují hladinu estrogenů.

+ Vajíčka jsou bohatou zásobárnou vitaminu A, který je zásadní v boji proti šerosleposti. Obsahují také zeaxantin a lutein, což jsou silné antioxidanty, jež chrání zrak před poškozením.

+ K dalším významným látkám, které ve vajíčku jsou, patří cholin. Ten je důležitý pro mozek. Jedná se totiž o neurotransmiter, který do mozku vysílá stimuly. Zlepšuje paměť a zvyšuje soustředěnost.

+ Německý výzkum odhalil, že vejce mohou, jsou-li zařazena cíleně do jídelníčku, díky obsahu antioxidantů - karotenoidů - zpomalovat stárnutí.

(xar)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2260069
DnesDnes243
VčeraVčera730
Tento týdenTento týden1658
Tento měsícTento měsíc15477

Partnerské weby