Houby jsou dobrým zdrojem draslíku a některých stopových prvků, obsahují jen málo kalorií, ve své podstatě představují dietní pokrm. Je však třeba připomenout, že smažením se jejich kalorická hodnota značně

zvyšuje. Sušené houby mají výraznější chuť než houby čerstvé a podílejí se spíše na chuti obdobně jako koření než na objemu pokrmu. Houby však mají zároveň i své zápory. Nalezneme v nich látky nazývané hydraziny a nitrosaminy, jejichž karcinogenita byla zřetelně prokázána, mohly by vyvolávat nádorové bujení. Houby se ale většinou jedí jen v zanedbatelném nebo malém množství, a proto jsou hladiny požitého hydrazinu nesmírně nízké a tedy bezpečné.

Přijatelné normy však mohou být překonány za vlhkého počasí, kdy se lidé vydávají do lesů za svými úlovky a několikrát v týdnu připravují houbová jídla. Další riziko představují houby ve volné přírodě, které rostou ve znečištěném prostředí, například v blízkosti uhelných dolů, průmyslových a chemických závodů, poblíž silnic s velkým provozem automobilové dopravy, ale právě tak houby, které se pěstují třeba na hnoji. Vyložené nebezpečí představují houby jedovaté, z nichž se mnohé velice podobají jedlým druhům a při nedostatečné pozornosti hrozí touto záměnou smrtelné otravy. Doporučuje se proto sbírat jen ty druhy, které bezpečně znáte. Ale ani tím eventuální nebezpečí hub nekončí. Otravy totiž mohou způsobovat také plodnice hub jedlých, které patří k příliš starým, houby plesnivé, málo tepelně zpracované, zapařené z igelitových tašek nebo špatně uskladněné.

(pak)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2219814
DnesDnes333
VčeraVčera639
Tento týdenTento týden333
Tento měsícTento měsíc12339

Partnerské weby