Houbařská sezóna právě vrcholí. Houbový guláš nebo rizoto, chutná smaženice, klasické houby v trojobalu jsou nejčastějšími pochoutkami, které si Češi po procházce v lese s proutěným košíkem v ruce dopřávají. Někdy však
mohou přecenit své znalosti a do košíku uložit dary lesa, jež se jim mohou stát osudné. Riziko otravy není radno podceňovat, proto připomeňme, jak ho snížit.
+ Nikdy nesbírejte houby, které stoprocentně neznáte. Zvláště problematické mohou být v tomto ohledu mladé, ne zcela vyvinuté, houby, u nichž lze obtížně rozeznat všechny charakteristické znaky.
+ Houby je nutné ukládat do prodyšného košíku či jiné nádoby, aby se nezapařily.
+ Sbírat se nemají ani prokazatelně přestárlé nebo přemrzlé houby.
+ Škodit mohou i některé druhy jedlých hub, pokud se konzumují syrové, například václavky, hřib kovář či koloděj.
+ Otrava houbami se obvykle projevuje žaludečními problémy. Nejčastějšími příznaky bývají nevolnost, malátnost, bušení srdce, později se mohou dostavit neklid, oběhové a srdeční problémy nebo poruchy vědomí.
+ Jestliže se potíže objeví krátce po požití hub, je třeba se pokusit vyvolat zvracení, a to drážděním kořene jazyka prstem nebo lžící. Je vhodné pít hodně vody, minerálky, nikdy však alkohol, a podávat živočišné uhlí.
+ Postiženou osobu je nutné co nejrychleji dopravit do nemocnice nebo zavolat rychlou záchrannou službu (telefonní číslo 155).
(pru)
RADA SPIRITU
Při podezření na otravu vezměte s sebou k lékaři vzorek snědených hub, popřípadě vzorek zvratků, ze kterých se dá odhalit zdroj otravy.