Naši předkové to věděli, my na to přicházíme postupně. Zelí, tedy především to kysané, je opravdovým přírodním multivitaminem. Bylo by dobré na to pamatovat zvláště v zimním období, kdy o virózy a nachlazení nebývá nouze. A co je

důležité? Nákup zelí peněženku nezatíží tak, jako například exotické ovoce. Proto nesměl dříve v žádné domácnosti soudek této kvašené zeleniny chybět. Prý stačí denně tak dvě stě gramů a choroby člověka obcházejí obloukem. Zelí je totiž i bohatým zdrojem vitaminů B, E a K a obsahuje takové minerály, jako jsou draslík, železo, vápník, zinek a hořčík. Obsahuje i probiotické kultury a vyživuje buňky tlustého střeva, podporuje trávení bílkovin a cukrů a vytváří antimikrobiální látky tlumící růst patogenních bakterií. Výživoví specialisté se shodují také na tom, že pravidelná konzumace kysaného zelí dokáže normalizovat střevní mikroflóru, vyplavit toxiny i přebytečnou vodu z těla. Již babky kořenářky věděly, že zelí dokáže léčit potíže se žaludečními vředy, zácpou i slinivkou. Jeho účinky ocení i diabetici. Zelí je bohaté na vlákninu, proto zasytí, ale také rozpohybuje střeva a pomůže s pravidelným vyprazdňováním. Díky tomu pomáhá odplavovat z těla toxiny – člověk se cítí fyzicky lépe, aktivněji a zrychlí se i jeho metabolismus. Kvašením v zelí vzniká látka jménem cholin, která přispívá snižování cholesterolu a podílí se na rozkládání tuků.

(ls)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1851773
DnesDnes725
VčeraVčera773
Tento týdenTento týden3083
Tento měsícTento měsíc18991

Partnerské weby