Ve stravě mnohých z nás stále převládá nadměrné množství nebezpečných tuků. Pro omezení jejich konzumace je podle australského odborníka na výživu Paula Nestela velmi naléhavý důvod, neboť cévní stěny účinkem tučné stravy ztrácejí svoji pružnost už během několika

hodin.

Paul Nestel během svého výzkumu rozdělil 32 dobrovolníků do dvou skupin. První dostala k jídlu sendviče s máslem, se sýrem a se šunkou, vypila sklenici plnotučného mléka a ještě snědla zmrzlinu. Celkem tím v jídle každý přijal 50 gramů tuku. Druhá skupina se musela spokojit s cereáliemi a odstředěným mlékem, s nízkotučnou pomazánkou, chlebem a ovocem. Zde činil úhrnný příjem tuků pouhých šest gramů.

Všichni dobrovolníci se potom podrobili ultrazvukovému vyšetření. Zatímco cévy osob z druhé dietnější skupiny zůstaly beze změny, u první skupiny, která snědla stravu bohatou na tuky, se během tří až šesti hodin až o čtvrtinu snížila jejich pružnost v podobě schopnosti přizpůsobit se změnám v průtoku krve. Tento jev je sice podle odborníků na výživu jen přechodný, ovšem pravidelný příjem tučných jídel vede posléze až k trvalému poškození cévních stěn a podstatně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

(pak)

Planety radí i varují

Předplaďte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Domeček zdraví

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1728546
DnesDnes295
VčeraVčera1263
Tento týdenTento týden6404
Tento měsícTento měsíc25064

Partnerské weby