Jablka jsou naším nejoblíbenějším ovocem, na něž připadá nejvyšší podíl spotřeby. Ve výživě mají velký zdravotní význam především proto, že se konzumují převážně v syrovém stavu. Nepřeberný počet druhů a moderní způsob jejich uskladnění umožňují uplatnění jablek v jídelníčku po

celý rok.

Jablka obsahují kromě vitaminu C i vitaminy B1 a B2, nerostné látky a pektin. Mají proto oprávněné místo v dietní kuchyni. Obsah celulózy a pektinu pomáhá při trávení a k činnosti střev, a proto se mají jablka jíst vždy se slupkou, kde je těchto látek nejvíce. Pektin navíc přispívá k rychlejší přeměně tuků v těle, které rozpouští. Kdo jí pravidelně jablka nebo z nich pije čerstvě vylisovanou šťávu, ten až o třetinu sníží riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Toto ovoce je účinným pomocníkem v boji proti obezitě, zažene pocit hladu. Výborný je posilující domácí zdravotní čaj z usušených jablkových slupek, který pijeme čerstvě připravený po jídle, teplý a pokud možno slazený medem. Jablko zkonzumované před spaním působí dobře na noční trávení, uklidňuje nervy a podporuje dobrý a klidný spánek.

(dra)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1896242
DnesDnes594
VčeraVčera657
Tento týdenTento týden3164
Tento měsícTento měsíc14670

Partnerské weby