Lékaři v nemocnicích přišli s varujícím zjištěním. Češi trpí až kritickým nedostatkem vitaminu D, což je podle dlouhodobějších výzkumů důvodem, proč u nás onemocní tolik lidí rakovinou. Podle odborníků přitom stačí jíst

více potravin, které vitamin D obsahují - například ryby. Pokud někdo nesnáší ryby nebo přímé sluneční paprsky, které patří též ke zdrojům vitaminu D, může si vitamin D koupit v tabletách. Riziko rakoviny se tak může i tímto způsobem podle lékařů až pětkrát snížit.

Lékaři v České republice už v minulosti otestovali několik tisíc lidí. Přitom výsledky výzkumu patřily k velmi varujícím. Bylo totiž zjištěno, že v naší populaci je více než polovina osob, u nichž se vitamin D pohybuje na velmi nízké úrovni a v naprosto nevyhovujících dávkách, čímž jsou ohroženy větším rizikem nádorů. V počtu lidí nemocných rakovinou tlustého střeva se ocitla Česká republika na prvním místě na světě, podobně jako s rakovinou plic, dělohy nebo prostaty. Nedostatek vitaminu D je podle odbotníků jednou z příčin.

(vel)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1971051
DnesDnes220
VčeraVčera613
Tento týdenTento týden5188
Tento měsícTento měsíc16656

Partnerské weby