Minimálně tři porce celozrnných potravin denně doporučují experti zařazovat do jídelníčku. Pokud preferujete na talíři těstoviny z pšeničné celozrnné mouky, libujete si v hnědé rýži, rádi se zakousnete do
celozrnných sušenek a kupujete pouze chleba z celozrnné mouky, možná si ani neuvědomujete, jak blahodárně prospíváte tělu. Potvrzují to výsledky nejrůznějších vědeckých studií, v nichž najdeme v souvislosti s takovou stravou zajímavá čísla o významném snížení rizika předčasného úmrtí, vzniku kardiovaskulárních chorob, onemocnění dýchacích cest, rakoviny. Pečivo z celozrnné mouky obsahuje vlákninu, tedy látky rostlinného původu, které nepodléhají trávení v lidském trávicím traktu. Vláknina je jakýmsi skvělým kartáčem pro střeva, povzbuzuje jejich pohyblivost, předchází zácpě. Pravidelná konzumace vlákniny, jež se nachází i v ovoci a zelenině, přispívá k optimálnímu vyprazdňování, je prevencí některých onemocnění tlustého střeva. Je třeba také připomenout, že celozrnné výrobky pomáhají snižovat „zlý“ cholesterol, za důležitý benefit lze považovat i udržení krevního tlaku v normě i optimální hladiny krevního cukru. Důvodů, proč preferovat celozrnné výrobky, bychom našli celou řadu. Jejich konzumace v dětském věku může například odvrátit případné astma a různé alergie, umožňují udržovat štíhlou postavu, minerály obsažené v těchto produktech přispívají k zdravému fungování celého organismu.
(es)