Polovina českých mužů patří k těm, kteří trpí vysokým krevním tlakem. U jedinců nad 60 let se pak jedná dokonce už o většinu. Co se týká žen, ukazují statistiky poněkud lepší čísla, neboť u nich se hypertenze pohybuje kolem 37 procent. Obecně se dá konstatovat, že

Česká republika patří mezi země s velkým výskytem vysokého krevního tlaku. Hlavními příčinami toho jsou obezita, málo pohybu a nadměrný přísun nevhodných potravin.

Jedním z vážných důvodů, proč mají lidé vysoký tlak, jsou zbytečně velké dávky soli. Jak vyplynulo z výzkumů, v naší zemi přijímají obyvatelé až dvojnásobné množství soli než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Nadměrná konzumace soli totiž často vysoký krevní tlak vyvolává. Až 80 procent soli přitom dodáváme do organismu z průmyslově vyráběných potravin. Prospěšné je tedy zařazení dostatečně velkého příjmu ovoce a zeleniny, což představuje stravu bohatou na draslík. Tím můžeme do větší míry eliminovat i vysokou solnou zátěž, které jsme vystaveni.

Ten, kdo má problémy s vysokým krevním tlakem, nebo-li hypertenzí, by měl zcela vynechat uzeniny, slané sýry, chipsy, smažené slané brambůrky, konzervovaná masa nebo polévkové kostky. Omezení by se mělo týkat též hamburgerů i pizzy. Naopak je třeba dopřávat si cereálie se sníženým obsahem sodíku, čerstvé ryby, drůbeží maso, ovoce, zeleninu, jogurty a luštěniny. Lékaři i lidoví léčitelé doporučují namísto soli použít k dochucení potravin čerstvé bylinky či koření. Nejde přitom o zásadu, že bychom snad neměli solit vůbec, ale prostě méně.

(vel)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2071802
DnesDnes964
VčeraVčera982
Tento týdenTento týden4250
Tento měsícTento měsíc18838

Partnerské weby