Ve všech zemích Evropy je základem názvu pro chřest řecké slovo asparagos. Dokonce ani po starých Germánech nezůstalo žádné domácí jméno. Původní jméno má však čeština - chřest. Je to staročeský výraz a písemný záznam je již z doby Karla IV. Během 15. a 16. století bylo toto slovo zapomenuto a zůstal

jen jiný starý lidový název - hromové koření (pravděpodobně podle červených bobulek). Později se ujalo slovo špargl jako germanismus.

Teprve Josef Svatopluk Presl vzkřísil název chřest v časopisu Květena z roku 1819. Odtud ho převzal do slovníku Josef Jungmann.

Za zmínku stojí, že ještě kolem roku 1850 používal ivančický kněz a národní buditel P. Tomáš Procházka název „špargl“ stejně jako jiný ivančický vlastenec Jan Vrba, zakladatel zemědělské školy. A tím jsme se dostali do Ivančic.

Odkud přišel chřest do Ivančic

Ještě ve druhé polovině 18. století se v rakouské říši chřest ve velkém nepěstoval. Až začátkem 19. století vyrostly nejslavnější chřestové plantáže, světe div se, ne u Vídně, ale v Ivančicích na jižní Moravě. Zdejší chřest se ukázal jako nejlepší nejenom v Rakousku, ale dokonce i v celé Evropě a byl ve světě známější než plzeňské pivo. Dokonce se pravidelně objevoval na stole rakouské císařovny a uherské královny Sissi.

Podle nejstarších pramenů se první sazeničky chřestu dostaly do Ivančic koncem 18. století z kláštera v Moravském Krumlově. Podle velkopěstitele a obchodníka Antona Worla přinesli chřest do Krumlova v polovině 18. století mniši Pavláni.

Podle jiných pramenů dovezl chřestové sazenice z Frankfurtu v 80. letech 18. století obchodník Václav Hüpsch. V kronice Hüpschových stojí, že v roce 1830 chřestovnu v Dupkastlech (dnešní Chřestová ulice) zrušili, neboť jim ji zloději likvidovali.

Proč se touto zeleninou zabývat?

Od roku 1995 se každoročně v květnu v Ivančicích u Brna konají Slavnosti chřestu (letos 20. až 22. května), aby připomněly tuto vynikající zeleninu a zároveň jí vzdaly hold. Pokud se chceme zdravě stravovat, měli bychom chřest zařadit v jeho sezóně (květnu a červnu) do svého jídelníčku. Obsahuje hodně vlákniny, má málo kalorií a jeho výborná chuť a snadná příprava jsou určitě skvělé devizy.

Chřest býval dříve oblíbený u bohatších vrstev obyvatel. Dnes je však tato „císařská zelenina“ cenově dostupná natolik, že by měla obohacovat jídelníček běžných domácností.

Ludmila Veselá

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1971053
DnesDnes222
VčeraVčera613
Tento týdenTento týden5190
Tento měsícTento měsíc16658

Partnerské weby