Že by Češi jedli zdravě, rozhodně nelze tvrdit. Ostatně pokud jde o obezitu, patříme k nejtlustším národům v rámci Evropské unie. Ta trápí téměř pětinu dospělé populace. Typické jsou pro nás velké porce jídla, milujeme hutné

polévky, slazené nápoje a ve velkém množství konzumujeme alkohol, hlavně pivo. Zatímco v případě obědů a svačin jíme nezdravě, pokud jde o snídaně, v poměru s mezinárodním měřítkem jsme nedopadli nijak špatně. Bezmála polovina Čechů by nezačala den bez jídla. Přitom k nejoblíbenějším snídaňovým nápojům patří čaj, který si dává více než padesát procent oslovených respondentů. Více než třetina si ranní budíček nedovede představit bez šálku kávy. Z nedávných průzkumů například vyplývá, že polovina Čechů navštíví minimálně jednou za měsíc fastfood. A která jídla mizí z restauračních jídelníčků jako první? Mezi třemi top jídly to na celé čáře vyhrává poctivá svíčková s houskovým knedlíkem, smažený řízek nejlépe s hranolky a klasické knedlo vepřo zelo. Hned v závěsu jsou za nimi smažený sýr, guláš, pečené kuře, bramborák, ze sladkých jídel pak ovocné knedlíky. Není bez zajímavosti, že až čtyřicet procent Čechů si nosí jídlo do práce z domova, více než čtvrtina spoléhá v poledne na firemní kantýnu, dvanáct procent si vybírá z poledního menu v restauracích. Sendvič nebo bagetu v poledne upřednostňuje asi třináct procent strávníků a šest procent se obejde o polední přestávce bez jídla.

(se)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2014395
DnesDnes284
VčeraVčera586
Tento týdenTento týden4475
Tento měsícTento měsíc10720

Partnerské weby