Pravidelná konzumace správných tuků je pro zdraví nezbytná. Vysoce kvalitní oleje lisované za studena, jako jsou řepkový, sezamový, dýňový, lněný, ořechový, představují zdroj omega-kyselin, které jsou zodpovědné za zdravé srdce, celý cévní

aparát, dobrý nervový systém. Kromě toho mají i protinádorový účinek a jsou výborným lékem na artritidu. Konzumace semen a ořechů může příjem omega-3 mastných kyselin v těle zvýšit a samozřejmě i tučné ryby, jako jsou makrela, tuňák, losos, sardinky. Starší člověk by se měl vyvarovat sádla, škvarků, uzenin a tučného masa. Největší riziko pro zdraví představují tuky ztužené, obsažené v margarínech, ve sladkostech, listovém těstě, sladkých pekárenských výrobcích  nebo v masoxech. Vysoký příjem živočišných a ztužených tuků přispívá k cévním, kloubním chorobám, k zánětům v těle, které v případě chronického zánětu mohou přecházet v nádorové onemocnění.

Konzumace pomalých uhlohydrátů a vlákniny

Starší lidé by měli razantně omezit konzumaci produktů z bílé mouky a bílého cukru, které přispívají k silnému okyselování organismu, k řídnutí kostí a osteoporóze a dalším zdravotním problémům. Jsou také potravou pro nádorové buňky. Nejdůležitějšími uhlohydráty jsou celozrnné pečivo, obilniny jako pohanka, oves, jáhly, z pšenice kuskus a bulgur a neloupaná rýže. Ty všechny jsou zdrojem vysokého množství živin tolik potřebných v pozdějším věku jako antistresové vitaminy skupiny B1 až B6, minerály a vláknina. Z obilnin je možné připravit velmi chutné pokrmy v podobě rizot, kaší nebo je lze přidávat do polévek.

Zelenina tepelně upravená (dušená, krátce restovaná) je velmi lehce stravitelná a vysoký obsah živin zůstává zachován. Také ovoce je možné konzumovat v podobě šetrně připravených kompotů, například s ovesnými vločkami.

(nag)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1989846
DnesDnes36
VčeraVčera830
Tento týdenTento týden866
Tento měsícTento měsíc9462

Partnerské weby