Zdraví je závislé na pravidelně se opakujících cyklech biochemické aktivity těla. Můžete tomuto procesu výrazně napomoci tím, že svůj život založíte na pravidelném rytmu a že budete denně respektovat čas vyhrazený jídlu a spánku.
Snažte se jíst zhruba stejné množství podobného typu jídla každodenně ve stejnou dobu. Pomůžete tak tělu lépe připravit potřebné množství a typ trávicích enzymů pro řádné strávení snězené potravy. Dopřejte si bohatou výživnou snídani, řádný a poctivý oběd a lehkou večeři. V orientální medicíně platí, že v meridiánu žaludku proudí nejvíce energie v 8 hodin dopoledne a nejméně v 8 hodin večer. To znamená, že váš žaludek nejlépe zpracuje snídani a nejhůře večeři.
Jezte ty nejkvalitnější, nejčerstvější a nejméně upravované potraviny. Vaříte-li zeleninu, pak ji připravujte v páře nebo orestujte, ale dlouho ji nevařte, jinak se vám všechny cenné minerály vyvaří. Vyhýbejte se pokud možno polotovarům a rafinovaným potravinám, jako je bílá mouka a cukr, těstoviny, rychlé občerstvení atd. Máslo je zdravější než margarin, který se vyrábí ze ztužených rostlinných tuků, jimž by se měl člověk spíše vyhýbat. Vhodný není ani přepálený tuk vznikající při smažení, kterým se podle některých studií zanáší vnitřní stěny cév. Kupujte si kvalitní oleje v menším množství a skladujte je v uzavřené nádobě ve tmě a chladu. Vynikající je panenský olivový olej, dávejte ale dobrý pozor na kvalitu. Denně byste také měli sníst alespoň lžíci lněného oleje. Kupujte jen čerstvý a uchovávejte v lednici!
Na večeři nejezte syrové potraviny ani velké porce, jinak riskujete, že vám budou přes noc v žaludku kvasit. Vždy, kdy je to možné, oddělujte bílkoviny od uhlohydrátů. Proteiny putují střevy velmi pomalu, uhlohydráty naopak rychle. Pokud je jíte společně (maso s brambory, sýr s chlebem), uhlohydráty jsou nuceny pohybovat se ve střevech pomalu, a mají tedy čas kvasit. Kvašení uhlohydrátů ve střevech způsobuje plynatost a tvorbu alkoholů, ketonů a dalších toxických látek.

Soutěžní otázka: Proč se k večeři nemají jíst syrové potraviny?
Aplikovaná kineziologie je diagnostický a léčebný systém, který zahrnuje ruční testování svalů, akupresuru, masáž reflexních bodů. Její základní principy a techniky ke zjišťování zdravotních problémů obsahuje i kniha se stejným názvem, kterou vydalo nakladatelství Fontána a je určena jak laikům, tak odborným zdravotníkům. Tuto knihu může získat ten, kdo správně odpoví na soutěžní otázku a usměje se na něj při losování štěstí. Odpověď posílejte na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na adresu redakce do dvou týdnů.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2202596
DnesDnes574
VčeraVčera540
Tento týdenTento týden2270
Tento měsícTento měsíc12346

Partnerské weby