Mýtus, že káva není zdraví prospěšná, byl dávno vyvrácený. Šálek kávy potěší nejen chuťové buňky, ale má celou řadu pozitivních účinků. Vědci z Harvardské univerzity například přišli se studií, podle které mají alespoň tři šálky denně zmenšovat riziko onemocnění diabetem 2. typu. Významnou složkou jsou v kávě antioxidanty, které mohou zmírňovat záněty způsobené artritidou, chrání kardiovaskulární systém a působí preventivně před některými nádorovými onemocněními. Jak dokládá celá řada průzkumů, pravidelná konzumace kávy může přispívat i k dlouhověkosti. Nesporná je také skutečnost, že mozek bývá po kofeinu, jenž káva obsahuje, mnohem výkonnější. Podle kalifornských vědců může pití kávy ochránit konzumenty alkoholu před cirhózou jater. Odborníci na výživu dokonce soudí, že kromě jiného má káva pozitivní vliv při prevenci Alzheimerovy choroby. Sáhnout po kávě, samozřejmě bez cukru a mléka, by měli také lidé, kteří drží dietu. Nejnovější německé výzkumy hovoří o tom, methylpyridinium, což je velmi silný antioxidant, podporuje tvorbu krevních enzymů, jež poskytují širokou ochranu před rakovinou tlustého střeva. Pití kávy dávají vědci také do souvislosti s prevencí Parkinsonovy choroby.
(es)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2274893
DnesDnes528
VčeraVčera1233
Tento týdenTento týden6304
Tento měsícTento měsíc7142

Partnerské weby