Jak potvrzují vědci, mírná a pravidelná konzumace vína je způsob, jak se může člověk vyhnout infarktu. A nejen to. Lidé, kteří si občas dopřejí skleničku tohoto lahodného nápoje, jsou vystavení menšímu riziku, že dostanou Alzheimerovu chorobu. Víno má povzbuzující účinky na nervy, urychluje látkovou výměnu, odvodňuje a podporuje i vylučování odpadních látek z organismu. Velké množství draslíku v některých lehkých červených vínech pozitivně působí na unavené svalstvo očí. Už pět gramů vína má blahodárný vliv na pravidelnou činnost srdce, antioxidanty obsažené ve vínu chrání tělo před škodlivými účinky kyslíkových radikálů.
Podle nejnovějších výzkumů, víno se může podepisovat i na dlouhověkosti. Riziko předčasného úmrtí se snižuje spolu s preferováním středomořské diety. Nejde o dietu v pravém slova smyslu, ale o udržování určitých stravovacích pravidel. Jídelníček by měl obsahovat hodně ovoce, zeleniny a ryb, méně červeného masa a mléčných výrobků, přiměřené dávky alkoholu - asi čtyři skleničky vína za týden.
Víte, že víno může sehrávat pozitivní roli i při shazování nadbytečných kilogramů? Má málo kalorií a okamžitě spaluje tuk. Střídmé požívání vína s vysokým obsahem vápníku a fosforu zahušťuje a zpevňuje kosti, může být účinnou prevencí osteoporózy.
Jak zjistili dánští vědci, pití vína v rozumné míře má kladný účinek i na psychiku. Ten, kdo upřednostňuje před jinými druhy alkoholu právě víno, je psychicky odolnější, zdravější, úspěšnější, méně podléhá stresu, zvyšuje se jeho schopnost empatie.
(pru)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2183546
DnesDnes355
VčeraVčera516
Tento týdenTento týden2576
Tento měsícTento měsíc10485

Partnerské weby