Pocity tísně, napětí či nervozity jsou běžnou reakcí na obtížné situace a občas postihnou každého z nás. Někdy lidé pociťují úzkost, aniž přesně vědí proč. U některých lidí může mít chronický charakter a vede k záchvatům paniky, ke zrychlené srdeční činnosti a zažívacím potížím. Může to být i reakce na stres, depresivní zážitek či silné rozrušení. Chorobná úzkost je nemoc jako každá jiná a podle odhadů může touto formou psychické poruchy trpět až šestina dospělých.
Co na talíř při úzkostných stavech nepatří? Omezte příjem cukru a sladkostí všeho druhu, které po konzumaci způsobují kolísání hladiny krevního cukru, což může prohlubovat úzkost a podrážděnost.
Pravděpodobně vás nepřekvapí, že vyšší dávky kofeinu mají negativní vliv na stav úzkosti. Někteří lidé jsou na kofein velmi citliví, proto by měli výrazně omezit všechny nápoje s kofeinem.
Alkohol a úzkost se často vzájemně doprovázejí, mnozí lidé pijí proto, aby se úzkosti zbavili, ale tím se u nich naopak stav úzkosti prohloubí.
(jam)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2203929
DnesDnes219
VčeraVčera499
Tento týdenTento týden3603
Tento měsícTento měsíc13679

Partnerské weby