Všude na světě lékaři a vědci doporučují zařazování ryb do jídelníčku, neboť podle mnoha hledisek, ať už se týkají výživy, diety či stravitelnosti, jsou oproti jiným masům přece jen zdravější. V poslední době však vědci začínají stále více zvedat varovný prst a podotýkají, že tak zcela pozitivní a přínosnou potravou ryby přece jen nejsou. Mnoho z nich totiž obsahuje a kumuluje jedovatou rtuť, která patří mezi nejjedovatější prvky, a u lidí kromě akutních otrav doprovázených bolestí břicha a střevními potížemi vyvolává i další dlouhodobé zdravotní problémy.
Časopis Environmental komentoval na základě současných znalostí klady i zápory konzumace ryb, přičemž zdůraznil, že lidé, kteří často jedí mořské ryby nebo konzumují druhy ryb, v nichž se obzvláště koncentruje metylrtuť, jsou vystaveni působení jedovaté emisní látky nejvíce. V uplynulých dvou letech se podle studie navíc prokázalo, že se zvýšenou spotřebou mořských, ale i některých sladkovodních ryb, kontaminovaných metylrtutí, narůstá zejména u seniorů nebezpečí infarktu a mozkové mrtvice. Metylrtuť v rybách totiž může způsobovat poškození mozku, nervové soustavy, v krajním případě i hluchotu, slepotu, duševní zaostalost, zrovna tak jako ztrátu paměti. Rtuť zůstává v ledvinách poškozených celá desetiletí a má za následek vypadávání vlasů a zubů, chudokrevnost, revmatismus, třesy, podivné změny v chování i poruchy oběhové soustavy.
(vel)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2280250
DnesDnes585
VčeraVčera780
Tento týdenTento týden4705
Tento měsícTento měsíc12499

Partnerské weby