Věděli jste, že Japonky drží světový rekord ve střední délce života, a to neuvěřitelných sedmnáct let? Nejenže jsou nejdéle žijícími, ale statisticky i nejzdravějšími 

žijícími seniory na světě. Japonský národ má nejvyšší dlouhověkost dosahovanou ve zdraví ze všech národů, kdy poráží Francouze a Němce o tři roky, Brity o čtyři roky a Američany, kterým patří dvacátá třetí příčka, o téměř šest let.
Základem japonské stravy jsou ryby, sója, rýže, zelenina a ovoce. Velká většina japonských pokrmů je variace na těchto pět jednoduchých surovin. Klasické japonské domácí jídlo představuje kousek grilované ryby, misku rýže, zlehka dušenou zeleninu, plátky ovoce jako dezert a šálek horkého zeleného čaje. Nemyslete si, že strava založená hlavně na těchto surovinách je monotónní a omezená. Studie, která sledovala dvě stě starších japonských žen, zjistila, že tyto ženy jedly více než sto různých pokrmů týdně, na rozdíl od třiceti druhů v běžné západní stravě.
Není bez zajímavosti, že Japonci milují nudle, ale jedí je v malých porcích v porovnání s Američany posedlými těstovinami. Jak uvádějí autoři knihy Tajemství domácí japonské kuchyně, Japonci snědí méně než 10 kg hovězího masa ročně, v porovnání s více než třiceti kilogramy hovězího na hlavu ve Spojených státech. Maso jako hlavní chod se zde jí mnohem méně často než v USA, a pokud se podává, pak nakrájené na plátky a v malém množství. Tyto a další stravovací návyky vysvětlují, proč japonská strava obsahuje méně tuku, zejména živočišného a nasycených mastných kyselin než americká. Také strava, jejímž základem jsou ryby, znamená, že Japonci dostávají vyšší dávky „dobrých tuků“, například omega-3 mastných kyselin.
Množství průmyslově zpracovaných a rafinovaných potravin zkonzumovaných na hlavu je v Japonsku menší než na Západě a celkové množství kalorií je výrazně nižší než v kterémkoli jiném průmyslově vyspělém státě.
Jak je možné, že národ, který je na světě nejvíce posedlý jídlem, má nejnižší míru obezity ve vyspělém světě - a nejvyšší dlouhověkost na Zemi? Odpověď přináší zajímavá publikace autorů Naomi Moriyama a Williama Doyleho, která vychází v nakladatelství Euromedia Group, k. s. pod názvem Japonky nestárnou ani netloustnou aneb tajemství domácí japonské kuchyně. Získat ji mohou tři z čtenářů, kteří odpoví na následující soutěžní otázku: Co je základem japonské stravy?, a usměje se na ně při losování štěstí. Odpovědi zasílejte na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do dvou týdnů.
(mav)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1920197
DnesDnes517
VčeraVčera807
Tento týdenTento týden517
Tento měsícTento měsíc16537

Partnerské weby