Před časem oznámila tisková agentura Reuters, že v Německu zavřeli jednu ze škol kvůli E coli. Today v USA zase přinesl zprávu o tom, jak nákaza salmonelou v pěti různých státech souvisí s luštěninovými klíčky. V Daily News v Japonsku psali o tom, že maso z šesti krav krmených radioaktivní slámou se dostalo do devíti prefektur. Jak ukazují nejrůznější odhalení, alimentární nákazy, nebo-li onemocnění z potravin, postihnou každým rokem ve vyspělých zemích až 30 procent lidí. Při čtení takovýchto zpráv si pak musíme nutně položit otázku: „Skutečně jíme bezpečné potraviny?“
V chudých zemích zabíjí onemocnění z potravin a vody ročně miliony lidí, většinou dětí. Někteří lidé jsou potom k nemocím z potravin zvlášť náchylní. Mezi ně patří především děti do pěti let, těhotné ženy, lidé nad 70 let a lidé s oslabeným imunitním systémem. Je vůbec možné ochránit své blízké před závadnými potravinami? Začít je třeba tím, že se snažíme nakupovat potraviny moudře. Zásadou zůstává promyslet si, kdy co nakoupíte. Co radí odborníci? Zboží z chladících a mrazících boxů si dejte do košíku až nakonec, přičemž teplá jídla nakupujte až těsně před tím, než půjdete domů. Přednost by se měla ovšem dávat zejména čerstvým potravinám. Při nákupu nezapomínejte potraviny kontrolovat, zda je slupka plodin neporušená, není divně cítit a u balených věcí kontrolujte datum spotřeby i samotný obal, neboť při jeho poškození se mohou do potravin dostat nebezpečné bakterie. Odborníci upozorňují, že i některé prošlé potraviny vypadají, voní a chutnají dobře, ale přesto mohou být zdrojem nákazy.
S potravinami souvisí i bezpečná přeprava. Pokud opakovaně používáte nákupní tašku nebo umělohmotnou nádobu, pravidelně ji umývejte horkou vodou se saponátem. Maso a ryby raději dávejte do jiných tašek než ostatní potraviny, aby nedošlo ke kontaminaci. Pokud zvláště v teplých dnech vám trvá cesta z obchodu více než 30 minut, dávejte chlazené nebo mražené potraviny raději do chladící tašky.
Podle kanadského ministerstva zdravotnictví se rukama přenáší až 80 procent běžných infekčních onemocnění, jako je rýma nebo chřipka. Ruce si proto důkladně umývejte nejen vodou, ale také mýdlem, a to před jídlem, po použití toalety nebo když se chystáte jídlo připravovat. K velmi důležitým patří čistota kuchyně. Z výsledků jedné studie vyplynulo, že zatímco nejčistší místností domácnosti bývá často záchod, nejvíce fekálních bakterií se nachází na houbičkách a hadrech na nádobí v kuchyni.
(pk)
RADA SPIRITU
Hadry v kuchyni často vyměňujte, přičemž povrchy v kuchyni čistěte horkou vodou se saponátem nebo dezinfekčním prostředkem.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237394
DnesDnes499
VčeraVčera833
Tento týdenTento týden1332
Tento měsícTento měsíc13459

Partnerské weby