Ještě donedávna byli lidé poučováni o tom, jak je třeba dodržovat zdravý životní styl, které potraviny upřednostňovat a kterým se raději vyhýbat. V poslední době se však začínají objevovat někdy až zcela protichůdná doporučení a rady, které si s těmi dřívějšími doslova protiřečí. Připomeňme alespoň některá z těchto nově opravených doporučení, pod která se podepsali lékaři a experti z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.
Tak například o másle se dříve tvrdilo, že by se jeho užívání mělo raději co nejvíc omezit. Nyní se však zase doporučuje, neboť v něm nalezneme mnoho potřebných látek a vitaminů, které rostlinné tuky nenahradí. Lékaři nyní nepotvrdili ani to, že olivový olej patří ke zcela jedinečným a zdravím prospěšným. Obsahuje sice ty správné mastné kyseliny, které mají určitý protizánětlivý efekt, ale zázrakem pro zdraví není. Také žádná ze studií nepotvrzuje prvotřídnost biopotravin, neboť i ony obsahují chemikálie, třebaže jen ve sníženém množství. Zato se však u nich potvrdilo vyšší riziko obsahu špatných bakterií a plísní.
K nezdravým potravinám byla donedávna přiřazována šunka a hamburger. Nejnovější výzkumy však připomínají, že lidé šunku jedli už 160 let před naším letopočtem, takže lidský organismus je na ni zvyklý. Navíc šunka obsahuje jen velmi málo tuku a patří ke zdrojům bílkovin, železa, zinku a škály vitaminu B. Ani to, že někdo čas od času sní hamburger z rychlého občerstvení nebo vynechá snídani, nemá samo o sobě vliv na zdraví a dokonce ani na tělesnou hmotnost. Obdobně jsou na tom údajně i pražené arašídy, o nichž se dříve tvrdilo, že jen škodí. Také v arašídách najdeme resveratrol prospěšný pro imunitu. Pravdou však zůstává, že zdravější a kaloricky méně náročnou variantou jsou borůvky a brusinky. Ke zpochybňovaným radám patří též obavy z toho, že houby zatěžují tělo těžkými kovy. Hlavně však obsahují látky, které zvyšují odolnost proti bakteriálním a parazitárním chorobám. Ani dřívější názor, že co je light, to je zdravé, nemusí platit. Někdy je tomu dokonce i naopak. Tyto potraviny bývají chudé na vitaminy rozpustné v tucích, přičemž se navíc doplňují škodlivými dochucovadly.
K podobným posunům dospěli lékaři též u nápojů. Například u čaje byl popsán pozitivní vliv čajových polyfenolů, ale důkazy pro to, že skutečně ovlivňují imunitu člověka, nejsou nijak přesvědčivé. Zcela neplatí ani zakořeněné domněnky, že pivo a zdraví nejde k sobě. Pokud se jeho pití nepřehání, přispívá k prevenci srdečně-cévních chorob.
(pak)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1995446
DnesDnes396
VčeraVčera821
Tento týdenTento týden1217
Tento měsícTento měsíc15062

Partnerské weby