V malých dávkách může být prospěšný. Sklenka kvalitního vína snižuje hladinu cholesterolu, zmenšuje riziko tvorby sraženin, zpomaluje kornatění tepen. Svědčí sliznici trávicího traktu, má antibakteriální účinky. Sklenka piva po jídle zrychlí trávení, vitaminy skupiny B, které pivo obsahuje, jsou důležité pro řadu procesů látkové výměny, ke správnému fungování nervového systému. Spotřeba alkoholu každoročně stoupá o vánočních svátcích a při oslavách Silvestra. Chcete vědět, jak na silvestrovskou kocovinu? Měli byste vědět, že…
… kocovina je vlastně chemická reakce, díky níž se odbourává v organismu alkohol za pomoci velkého množství vody, minerálů a vitaminů. Výsledkem je dehydratace organismu, únava, prudce klesá hladina cukru v krvi, což se projevuje žaludeční nevolností, žízní, celkovou slabostí, bolestmi hlavy.
… před plánovanou oslavou je dobré organismus posílit vitaminem C společně s kvalitním B komplexem.
… není dobré pít nalačno. Jídlo v žaludku zpomaluje vstřebávání alkoholu. Čím je vstřebáván pomaleji, tím méně se ho dostává do mozku.
… malé šance dávají kocovině světlé nápoje, jako je bílé víno. Kombinace alkoholu a energetického nápoje je velmi nebezpečná. Může mít za následek srdeční arytmii, vážné zdravotní problémy. Kola a ovocné limonády obsahují cukr, a proto posilují působení alkoholu. Ačkoli je káva obecně považována za životabudič a účinný prostředek proti následkům nemírného pití, při kocovině nepomůže. Prohlubuje dehydrataci organismu a také dráždí žaludek.
… babské rady, jak se zbavit bolestí hlavy, závratí, žaludečních potíží, staví na slaných jídlech, vývaru, slanečku, osvědčená má být česnečka. Odborníci radí vydatně doplňovat tekutiny, tělu udělá dobře citronová šťáva s trochou kuchyňské soli. Známý lék na kocovinu - rozpuštěný šumivý acylpyrin - může prohloubit žaludeční nevolnost a v některých případech způsobit krvácení žaludeční sliznice. Minerální vody skvěle poslouží jako přirozený zdroj chybějících minerálů, energie, vitality.
… „kalné ráno“ pomohou překonat bylinky. Pro uklidnění jater a žlučníku je dobré pít heřmánkový, mátový, kopřivový nebo zázvorový čaj. Ztrátu krevního cukru doplní med rozpuštěný v čaji či teplé vodě. Vhodné je dopřát si lehké jídlo v podobě jednoho či dvou celozrnných krajíčků, které obnoví hladinu krevního cukru, kterou alkohol snižuje. Zmírní se tím slabost, třes a závrať.
… skleslosti, bolestem hlavy může ulevit procházka na čerstvém vzduchu.
(mv)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2220238
DnesDnes180
VčeraVčera577
Tento týdenTento týden757
Tento měsícTento měsíc12763

Partnerské weby