Takřka všechny nepříjemné znaky trávení se dají zmírnit nebo dokonce úplně odstranit, když víme, jak na to. Nevhodná kombinace

 stravy může způsobovat poruchy a nepříjemné stavy - například bolest žaludku, zácpu, nadýmání, větry, migrénu a řadu jiných. Neměli bychom zapomínat na to, že každé jídlo, které vložíme do úst, ovlivňuje náš trávicí systém jiným způsobem. Kombinace některých druhů jídla může vést k nesprávnému trávení a k řetězové reakci trávicích nevolností. Naše tělo má vrozenou schopnost detoxikace. Pro dobré trávení jsou důležitá střeva, játra, žaludek a slezina, stejně jako ledviny a podobně. Co radí odborníci z Akademie léčivé výživy?
Pro dobrou funkci střev
Střeva si vyčistíme dostatečným příjmem obilovin, měly by tvořit asi třetinu naší stravy, nejlépe v celozrnné formě. Dobrou funkci střev podpoří potraviny bohaté na enzymy, jako jsou různé kvašené zeleniny, sójová omáčka, miso. Příznivě působí kořenová zelenina. Zejména mrkev a brokolice se doporučují přímo proti ochabnutí střev a také vláknina, například z tuhé zimní listové zeleniny jako kapusta a zelí. Z bylin jsou vhodné například heřmánek, lopuch, mochna, proskurník, řepík, šalvěj, saturejka a třezalka, zeměžluč, medvědí česnek, dubová kůra, z exotických třeba lapacho.
Čím posílit játra
Zelenými výhonky, například naklíčenou čočkou, řeřichou, kyselou chutí. Pomáhá i červená řepa, ředkvičky a ředkve, zelí, pažitka. Z bylin využijeme pampelišku, ostropestřec, šťovík, dřišťál, vlaštovičník, plavuň, měsíček, rakytník. Borůvka pomáhá odbourávat tuky a medvědí česnek pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu. Z exotických potravin se doporučuje třeba kustovnice a schizandra.
Za co poděkují ledviny
Nejlepší jsou pro ně mořské řasy, fazole, mořské plody, dostatek tekutin a hlavně teplo. Dále i celer, chřest, zelená petrželka. Z bylin pak vrbovka, hluchavka, heřmánek, bříza, vřes, celík zlatobýl, pýr, z exotických kotvičník či schizandra.
Žaludek v kondici
Ten potřebuje vařenou stravu, syrového co nejméně. Strava založená pouze na jogurtech a zeleninových salátech zpomaluje a ochlazuje zažívání, způsobuje zvýšené ukládání tuků do zásoby, tak zvaný jo-jo efekt. Ideální jsou polévky a jídla z jednoho hrnce. Z bylin na správnou funkci žaludku pomáhá pelyněk, puškvorec, zeměžluč, hořec, jetel, heřmánek, bazalka, dobromysl, hřebíček, kmín a majoránka.
(mav)
RADA SPIRITU
Trávení odlehčíme, pokud na nějakou dobu vynecháme alkohol, kávu, slazené nápoje, cukr, bílou mouku, uzeniny a konzervované potraviny.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2259493
DnesDnes397
VčeraVčera685
Tento týdenTento týden1082
Tento měsícTento měsíc14901

Partnerské weby