Dělená strava je cestou ke štíhlosti, k získání životní energie a shoduje se i s pravidly zdravé výživy, neboť jídelníček obohacuje o

množství čerstvé zeleniny, salátů a ovoce. Základním principem je dělení stravy na tři základní skupiny, a to podle odlišného způsobu trávení. Jsou to bílkoviny (proteiny), škroby (sacharidy, uhlohydráty) a neutrální potraviny. Naplánovat si jídelníček v duchu dělené stravy není nic těžkého a vůbec se nemusíte vzdávat jídel, která vám chutnají. Dnes přinášíme recepty na bramborové pokrmy.
Bramborové špízy
Potřebujeme: 10 menších brambor, 1 lžíci rozehřátého másla, 1 stroužek česneku, drcený kmín, sůl.
Postup: Brambory důkladně omyjeme. Na kovové jehly napícháme vždy 5 brambor těsně vedle sebe. Špízy položíme na rošt grilu nebo do hodně vyhřáté trouby. Do rozehřátého másla zamícháme prolisovaný česnek, kmín a sůl. Během grilování bramborové špízy otáčíme a potíráme ochuceným máslem. Brambory budou měkké asi za 30 minut. Podáváme je s libovolnou studenou omáčkou či smetanovým dresinkem a doplníme zeleninovým salátem.
Bramboráček
Potřebujeme: 3 až 4 uvařené brambory, 1 lžíci škrobové moučky, 1 lžíci strouhaného sýra, petrželku, mletý pepř, sůl, olej na opečení.
Postup: Brambory nahrubo nastrouháme, spojíme se škrobovou moučkou, sýrem, pokrájenou petrželkou, pepřem a solí. Z hmoty vytvarujeme placičky, které na oleji opečeme po obou stranách dokupřava. Sýrový bramboráček můžeme podávat jako odpolední svačinu nebo s miskou zeleninového salátu k večeři.
Rychlé chlupaté knedlíky
Potřebujeme: 10 rohlíků, 10 středně velkých brambor, sůl.
Brambory oloupeme, jemně nastrouháme, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a sůl. Rukama hmotu spojíme, promačkáme. Z těsta tvoříme kulaté knedlíčky, vkládáme je do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Chceme-li knedlíky pikantnější, můžeme přidat prolisovaný česnek. Knedlíky podáváme k dušenému hlávkovému nebo kedlubnovému zelí.
Knedlíky ze syrových a vařených brambor
Potřebujeme: 700 g syrových brambor, 150 g vařených brambor, asi 100g hrubé mouky, 2 až 3 lžíce škrobové moučky, sůl.
Postup: Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s moukou a škrobovou moučkou, přidáme nastrouhané vařené brambory a osolíme. Podle potřeby ještě přidáme mouku, promícháme a mokrýma rukama tvarujeme knedlíky, které vkládáme do osolené vařící vody. Jakmile knedlíky vyplují na povrch, několik minut je ještě povaříme. Scedíme je a omastíme na tuku zpěněnou cibulkou. Podáváme s dušeným zelím.
(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2272447
DnesDnes104
VčeraVčera1235
Tento týdenTento týden3858
Tento měsícTento měsíc4696

Partnerské weby