Pokud jsme v zimním a časně jarním období vystaveni výkyvům chladnějšího počasí, se kterým je spojeno větší riziko nachlazení, musíme zároveň dbát o zvýšený příjem vitaminů. Lékaři a odborníci jsou totiž přesvědčeni, že k důležitým součástem správné výživy patří ovoce a zelenina, zejména s obsahem vitaminu C.
Už ve starověku si lidé zpestřovali stravu zeleninou a ovocem. Ovšem tehdy se ještě nehovořilo o vegetariánském stravování, třebaže Řekové s velkou oblibou jedli různé druhy zeleniny a dokonce i sami sebe nazývali „listojedy“. Zvláštní oblibě se u nich těšilo zelí. Právě tak i z tykve dokázali připravit množství jídel. K nejčastějším druhům zahradní zeleniny tehdy patřily mrkev, celer a cibule, které se v pozdějším období objevovaly zejména jako příloha jídel chudších vrstev společnosti.
Na základě výtvarných děl, například maleb na stěnách, se dozvídáme, že ovoce a zelenina tvořily důležitou součást jídelního lístku rovněž u Etrusků. Také ve starém Římě s oblibou konzumovali zeleninu a připravovali zeleninové saláty. Věnovali se rovněž pěstování jablek a ještě více oblíbených hrušek. V různých dílech té doby je proto možné dočíst se o existenci 23 odrůd jabloní a 38 druhů hrušek. Mezi žádané ovoce můžeme připočítat též slívy.
V pozdějším období se zejména na stolech císařů objevovaly také meruňky a broskve. K zažitým zvykům Římanů patřilo darovat svým přátelům a blízkým ovocné koše. Dokonce i zamilované páry se vzájemně obdarovávaly ovocem. Zřejmě si už tehdy byli mnozí lidé vědomi, že ovoce se zeleninou nejsou pouze chutnou potravinou, ale poznali i jejich blahodárné účinky na lidský organismus.
(kov)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2128306
DnesDnes488
VčeraVčera851
Tento týdenTento týden3093
Tento měsícTento měsíc21799

Partnerské weby