Obezita je v Čechách v posledních letech na vzestupu. Podle České obezitologické společnosti trpí obezitou pětadvacet procent žen, nadváhou pětapadesát procent. Většina nachází zalíbení v klasické české kuchyni. Nevhodné jídlo a jeho špatné rozložení, nedostatek pohybu vede k tomu, že obezita v populaci narůstá. Jak dokládají vědecké studie, vysoká tělesná váha je rizikovým faktorem například pro rakovinu tlustého střeva, slinivky břišní, žlučníku, vaječníku, děložního čípku, rakoviny prsu. Dlouhodobá nadváha vede kromě jiného k cukrovce II. typu, k riziku infarktu, mozkové mrtvice, vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze.
Jak je možné, že Francouzsky nebo Japonky vůbec netloustnou? Země vycházejícího slunce se může pyšnit nejvyšší průměrnou délkou života a také malým počtem obyvatel s obezitou. Velký podíl na tom má strava. Tajemství štíhlých Japonek spočívá v rýži, která je hlavním zdrojem komplexních sacharidů v japonské kuchyni, rýže jim vlastně nahrazuje chléb. Ryby zase představují důležitý zdroj minerálů, vitaminů a nenasycených mastných kyselin. Udržovat postavu pomáhají Japonkám i restaurace, v nichž se podávají na rozdíl od evropského standardu menší porce, jídlo nízkokalorické a zdravé. Také zelený čaj, který je v Japonsku tak populární, je nápomocný při snižování hladiny cholesterolu, podporuje dobré trávení, pomáhá udržovat optimální hmotnost. Na talíři Japonek najdete kromě vzpomínaných ryb hlavně sóju, zeleninu, ovoce, namísto smažených jídel raději vaří v páře, pokrmy upravují dušením nebo na grilu.
V čem by se mohly české ženy učit od Francouzek? Jídlu přikládají velkou důležitost, což je v dnešním světě rychlého občerstvení poměrně vzácnost. Rozhodně si na talíř nakládají menší porce a denně si dopřávají více chodů. Každé sousto si umí vychutnat s opravdovým požitkem, nikam nespěchají, z dobrých věcí se těší bez výčitek svědomí. Francouzky se na rozdíl od českých žen nepřejídají, ani jídlo nekonzumují při chůzi, nic si nezakazují. Potrpí si na kvalitu potravin, vaří z produktů, které jsou čerstvé a hlavně sezonní. Bylinky a čerstvé koření jsou neodmyslitelnou surovinou v jejich kuchyni. Umí si vychutnat šálek dobré kávy, stejně jako minerální voda nikdy neschází na prostřeném stole.
(pru)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2128315
DnesDnes497
VčeraVčera851
Tento týdenTento týden3102
Tento měsícTento měsíc21808

Partnerské weby