Tradiční středomořská strava - založená na olivovém oleji a hojnosti ovoce a zeleniny, ryb, plodů moře, čerstvých bylinek i červeného vína - je typem stravy, která i přes značnou různorodost a místní odlišnosti spojovala a částečně dosud spojuje všechny národy žijící na pobřeží Středozemního moře. Vlastní pojem „středomořská strava“ je potřeba chápat komplexně. Jako vzájemné propojení potravy a životního stylu, způsobu stravování a jeho pozitivního vlivu na zdraví člověka, zejména pokud jde o prevenci kardiovaskulárních chorob a rakoviny - včetně pobytu na vzduchu po většinu dne, pohodového stravování s přáteli a rodinou a všeobecně menší ochoty nechat se stresovat. Úspěch tohoto stravování založeného především na ovoci a zelenině, rybách, rostlinném oleji, luštěninách nebo obilninách není jen v jednotlivých potravinách, ale v celkovém působení receptů, které středomořská kuchyně používá.
(tes)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2261583
DnesDnes286
VčeraVčera891
Tento týdenTento týden3172
Tento měsícTento měsíc16991

Partnerské weby