V letním období se výrazně zvyšuje výskyt trávicích problémů, průjmů, střevních infekcí. Jejich hlavní příčinou bývají nakažené, prošlé potraviny, nedostatečné dodržování hygieny. Jak si nepokazit léto zbytečným rizikem? Připomeňme několik jednoduchých pravidel, která jako dostatečnou prevenci doporučuje Světová zdravotnická organizace.
Nezávadné potraviny
Znamená to nakupovat a používat vždy čerstvé potraviny. Už při nákupu si všímáme obalů, doby spotřeby a použitelnosti. Vyhneme se potravinám neoznačeným, podezřele levným, s narušeným obalem, u nichž máme pochybnosti o čerstvosti, viditelně snížené kvality, pokud jsou zasaženy plísní, hnilobou a podobně. Nakupujeme jen takové množství, které jsme schopni zkonzumovat do doporučeného data spotřeby. Investice do chladící tašky, speciálního kontejneru se rozhodně vyplatí, neboť převoz potravin na chalupu či chatu v nedostačujících podmínkách může být také jednou z příčin zdravotních problémů.
Do zásoby raději ne
Právě v létě, kdy jsou vysoké teploty příznivé pro množení mikrobů, je důležité správné skladování potravin. Vysoce rizikové jsou z tohoto pohledu potraviny určené k přímé konzumaci, bez dalšího tepelného zpracování. Musí být skladovány v lednici, odděleně od syrových potravin. Jedná se o mléko a jiné mléčné výrobky, vejce, uzeniny, saláty s majonézou a podobně. Stejnou péči věnujeme i ovoci a zelenině, nikdy je neponecháváme v igelitových sáčcích. Jídlo bychom také měli zkonzumovat bezodkladně po uvaření. Čím delší je čas mezi vařením a konzumací, tím je riziko množení mikroorganismů vyšší. Výhodné není vařit ani do zásoby. Pamatujeme na to, že už jednou uvařené potraviny musíme před opětovnou konzumací důkladně ohřát. Je to ochrana před mikroby eventuelně pomnoženými během zchlazování potravin po uvaření.
Dbáme o dokonalou čistotu
Nejen v letních měsících, ale po celý rok dbáme o dokonalou čistotu kuchyně. Zdrojem nebezpečných mikrobů může být jakékoli náčiní nebo nádobí, stejně jako nevyměňované houbičky a hadry na nádobí. Příčinou mikrobiálního znečištění jsou často také utěrky, které je třeba vyvařovat a před dalším používáním žehlit. Pozornost věnujeme pracovní desce, kuchyňskému dřezu, nezapomeneme po použití například mixéru, šlehače, krájecího stroje vždy tyto pomocníky dokonale rozebrat a horkou vodou opláchnout všechny jeho součásti.
Osobní hygiena
Možná nevíte, že mytí rukou s pomocí mýdla před jídlem a po použití toalety snižuje výskyt střevních onemocnění až o pětačtyřicet procent. Důsledné dodržování osobní hygieny před začátkem vaření a během manipulace se surovinami nebo po jakémkoli přerušení práce v kuchyni by mělo být samozřejmostí.
(mav)

RADA SPIRITU
V letním období je lépe vynechat nejrůznější jídla ze syrových vajec. Ta se používají při výrobě krémových dortů, zmrzlin a majonézy do salátů.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2259251
DnesDnes155
VčeraVčera685
Tento týdenTento týden840
Tento měsícTento měsíc14659

Partnerské weby