Nastal čas pro chystání všelijakých svátečních dobrot. Aby se tradiční i méně známé sladkosti povedly, nechte se inspirovat několika osvědčenými radami.

+ Na záviny, koláče, perníky, linecké a kynuté těsto je třeba plech potřít rozehřátým máslem nebo margarínem, na buchty je

lepší olej.

+ Nižší těsta a drobné vykrajované tvary pečeme rychle, vysoká těsta, jako jsou dorty, bábovky a podobně, pečeme pomalu, při nižších teplotách, aby se dostatečně propekly.

+ Před pečením těst, která obsahují hodně tuku - například lístková nebo odpalovaná - troubu dobře předehřejeme, aby se těsto rychle zapeklo. Dopékáme však při nižších teplotách.

+ Při pečení troubu zbytečně neotvíráme, těsto by mohlo klesnout.

+ Správně upečený moučník má rovnoměrně zbarvený, neporušený povrch, je dostatečně křehký, kyprý a pórovitý.

+ S těstem na pracovní desce nebo válu pracujeme rychle, přičemž na váleček příliš netlačíme, aby se nezačalo lepit. Tukové, tedy křehké a lístkové těsto, je třeba před válením nechat zchladit.

+ Do piškotových těst můžeme použít hrubou mouku, polohrubá se hodí prakticky na všechno a hladká na lité a drobné cukroví.

+ Po upečení moučníku okraje nejdříve uvolníme tenkým nožem, formu převrátíme a přiložíme na ni navlhčenou utěrku, čímž se přilepený moučník odpaří a uvolní.

+ Pokud je vaším oblíbeným svátečním dezertem jablečný závin, zkuste nakrájená jablka před pečením naložit na půl hodiny do bílého vína, trochy rumu nebo jablečné šťávy. Závin bude o hodně voňavější.

+ Šlehačku šleháme metlou zvolna, by se nám nesrazila. Připravujeme ji vždy těsně před podáváním dezertu. Nikdy ji nenecháme stát, pěna začne vylučovat tekutinu a šlehačka nedrží. Aby se tak nestalo, můžeme si pomoci tím, že do ní přidáme jeden až dva čerstvě ušlehané bílky, které ji podrží.

+ Každé pečivo s výjimkou sněhových pusinek můžeme uchovat v mrazničce. Po vyjmutí je necháme zvolna rozmrazit při pokojové teplotě nebo je rozpečeme v troubě. Mikrovlnná trouba není vhodná, neboť pečivo by rychle vyschlo, brzy ztvrdlo a okoralo.

(mav)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1918484
DnesDnes310
VčeraVčera879
Tento týdenTento týden4693
Tento měsícTento měsíc14824

Partnerské weby