Kapustové lívance

Potřebujeme: 300 g uvařené kapusty, 100 g polohrubé mouky, ½ l mléka, 2 vejce, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olej.

Postup: Vejce rozšleháme se solí, postupně přidáváme mléko a část polohrubé mouky a

nakonec jemně nakrájenou kapustu a utřený česnek. Je-li třeba, zahustíme těsto ještě moukou. Do tukem vymazaného lívanečníku klademe těsto a upečeme je po obou stranách dozlatova. Lívanečky můžeme podávat se zeleninovým salátem.

Plněný bramborový knedlík

Potřebujeme: 600 g studených vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 lžíci oleje, 2 lžičky soli, 1 vejce, 4 nožičky dietních párků, 2 cibule, olej.

Postup: Brambory nastrouháme, přidáme další suroviny a zaděláme těsto. Oloupané párky nakrájíme na jemné kostičky. Těsto rozválíme na plát, nakrájíme čtverce a na ně rozdělíme nakrájené párky. Tvoříme větší knedlíky, než jsou ovocné. Vkládáme je do osolené vařící vody a asi osm minut vaříme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, kterou knedlíky na talíři zdobíme. Můžeme podávat s kysaným zelím.

Plněné papriky s nivou

Potřebujeme: 4 paprikové lusky, 100 g sýra Niva, 100 g kuřecí nebo krůtí šunky, kousek másla.

Postup: Paprikové lusky seřízneme, vykrojíme jádřince, omyjeme, čepičky dáme stranou. Papriky naplníme nadrobno pokrájenou nivou smíchanou s nudličkami šunky, přiložíme čepičku a připíchneme párátkem. Naskládáme je do máslem nebo olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy a zapečeme za občasného podlévání vodou. Podáváme s vařenými brambory nebo dušenou rýží.

Zelné závitky

Potřebujeme: 1 hlávku bílého zelí, 2 lžíce rajčatového protlaku, čerstvou citronovou šťávu, olej. Na náplň: 300 g mletého masa, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, lžičku ostré papriky, trochu kmínu, sůl, pepř, olej.

Postup: Hlávku zelí opatrně rozebereme a listy krátce povaříme v osolené vodě. Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme osolené a opepřené maso, dochutíme kořením a orestujeme. Touto směsí plníme zelné listy, které svineme a poskládáme do malého kastrolku se dvěma lžícemi oleje. Závitky krátce opečeme po obou stranách, podlijeme rajčatovým protlakem a citronovou šťávou, případně vodou a dusíme pod pokličkou doměkka. Jako přílohu můžeme podávat vařené brambory nebo bramborovou kaši.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1949289
DnesDnes642
VčeraVčera823
Tento týdenTento týden642
Tento měsícTento měsíc18944

Partnerské weby