Kvalitní ovoce mnohdy až neuvěřitelných tvarů a plné vitaminů je dostupné po celý rok. Někdy může odradit svým neobvyklým vzhledem, jindy vyšší cenou. Řeč je o exotickém ovoci, které je jedinečným zdrojem pro tělo prospěšných látek a určitě není na škodu ho občas zařadit

do jídelníčku.

Kumkvat. Patří mezi citrusové plody. Dužina má příjemně nakyslou, šťavnatou chuť. Ovoce, které tvarem připomíná protáhlý pomeranč, pochází z Číny. Je bohaté na vitamin C, je hodnotným zdrojem vlákniny, z minerálů připomeňme především draslík. Ideální je přidávat ho do ovocných salátů, dobrý start do nového dne zajistí čerstvá šťáva z kumkvatu.

Karambola. Osvěžující, lehce nakyslá dužina v sobě ukrývá hodně vitaminu C, vápníku, železa a fosforu. Jí se přímo se slupkou a zrníčky. Hvězdicové jablko, jak se jí také někdy říká, zvýrazní chuť různých jídel, hojně se využívá k ozdobě nápojů, sladkých i slaných pokrmů.

Kaki. Bývá označované za jablko Orientu. Správně zralé je slaďoučké, výživné, neuvěřitelně osvěžující a plné vitaminů. Kromě nich v něm najdeme vápník, železo, hořčík, fosfor, zinek a další minerály, které mohou sehrát významnou roli v prevenci například aterosklerózy, rakoviny, kardiovaskulárních chorob. Kaki lze jíst bez slupky nebo s ní, když ji důkladně omyjete. Hodí se do chutných ovocných salátů, rozmixované do osvěžujících nápojů. Měli byste vědět, že zralé kaki vydrží jen krátkou dobu. Pokud má výrazně oranžovou barvu a po stisknutí cítíte, že je měkčí, je nejvyšší čas ho sníst.

Mochyně, višeň peruánská. Suché kalichy v barvě slámy ukrývají kulatý plod - bobuli s průměrem jeden až dva centimetry. Má osvěžující sladkokyselou chuť podobnou ananasu. Mochyně je bohatá na vitaminy A, B a C, dále pak na fosfor nebo bílkoviny. Bobule se konzumují přímo, nebo se používají k přípravě dezertů a ovocných salátů.

Papája. Pochází z Mexika. Dužina lososové barvy chutná sladce a trochu připomíná meruňky. Obsahuje celou řadu vitaminů, zejména provitamin A, vitaminy skupiny B, důležitými látkami jsou také draslík a kyselina listová. Černá zrníčka uprostřed velké dutiny jsou nepoživatelná pro svoji palčivost. Konzumace papáji napomáhá k dobrému trávení, vláknina je dobrou prevencí například před nádorovým onemocněním. Je možné ji jíst tak, jak je, bez slupky, výborně bude chutnat pokrájená v jogurtu, připravit z ní lze i lahodný ovocný salát.

Pozor na nahnilé plody. Při nákupu se vyhněte nahnilému ovoci nebo napadenému plísní. Pozor také na velká, cenově výhodná balení. Pokud doma zjistíte, že jsou v síťce nahnilé plody, máte nárok zboží vrátit do obchodu a žádat výměnu.

(es)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1854036
DnesDnes747
VčeraVčera564
Tento týdenTento týden5346
Tento měsícTento měsíc21254

Partnerské weby